Siirry suoraan sisältöön
Kun paras tulos on nolla

Jyväskylä-asiakkuudessa työskentelevän ravintolapäällikkö Katja Varsellin tiimin tapaturmataajuusluku oli vuonna 2013 korkea 50,9. Sittemmin turvallisuus on otettu kiinteäksi osaksi päivittäistä työtä ja nyt tapaturmaton jakso on jatkunut jo kaksi vuotta.

Ravintolapäällikkö Katja Varsell tiimeineen hoitaa Jyväskylässä julkisen sektorin ruokailupalvelua. Korpilahdella sijaitsevassa keskuskeittiössä tehdään ruokaa vauvoille ja vaareille eli niin päivä- kuin hoivakoteihinkin, kouluja unohtamatta. Ruoka pakataan ja osin myös kuljetetaan oman tiimin voimin.

– Keittiössä työskentelee tiskivuorolaisia, kokkeja, dieettikokki, vuoropäällikkö, ruokakuski. Välillä on leivontavuorokin, Katja Varsell havainnollistaa tiimin työn monipuolisuutta.

Monipuolisuuden kääntöpuolella ovat monenlaiset riskit.

– Keittiössä siirrellään paljon kylmiä ja kuumia, painavia ja kevyitä tuotteita. Kaikessa siirtelyssä on huomioitava työergonomia ja -turvallisuus. Käytämme myös paljon koneita, laitteita ja teräviä työvälineitä sekä käsittelemme kemikaaleja. Työ on kellontarkkaa ja pienissä tiloissa työskentelee aina monta ihmistä. On paljon "mahdollisuuksia" liukastua, kompastua tai kaatua. Ruokaa kuljetetaan myös autolle ja autolla, joten työhömme liittyvät liikenteen ja ulkoilmankin tuomat haasteet, Katja kertoo.

Vuonna 2013 tiimin LTIF- eli tapaturmataajuusluku olikin korkea 50,9. Luku kertoo yhden päivän poissaolon aiheuttaneiden tapaturmien määrän miljoonaa työtuntia kohti. Paras luku olisi siis 0.

Havainto johtaa korjaavaan toimenpiteeseen – heti

Katja Varsell antaa esimerkin tapaturmasta, joka vuonna 2013 sattui.

– Meille tulee tukusta tosi paljon tavaraa rullakoissa, jotka puretaan kiireellisesti ja jotta kylmäketju ei katkea, monesti rullakot työnnetään ensin sellaisinaan kylmiöön. Rullakko on melkein yhtä leveä kuin kylmiön oviaukko eikä sitä ole ainakaan naisvoimin helppo sinne kunnolla viedä. Sattui niin, että yhden työntekijän sormi jäi puristuksiin rullakon ja kylmiön oven väliin. Sormesta murtui nivel ja jänne meni poikki.

Olennaista on se, miten tapaturman jälkeen toimittiin.

– Kävimme tapauksen heti tiimissä läpi. Keskustelimme, että jatkossa pidämme huolen, että kädet ovat aina rullakon sisäpuolella. Sovimme myös, että jos rullakot ovat huonoja, niistä annetaan aina tukkuun palautetta.

Samalla kaavalla Katjan tiimi on sittemmin hoitanut kaikki muutkin läheltä piti -tilanteet ja vähitellen turvallisuudesta on tullut osa tiimin jokapäiväistä työtä. Turvallisuushavainnot käydään läpi aamupalaverissa jokaisen päivän aluksi. Lisäksi seuraavassa tiimipalaverissa asia kerrataan niin, että havainnon tehnyt henkilö itse kertoo tapahtuneesta. Katja korostaa, että asian välitön korjaaminen on tärkeää myös siksi, että se motivoi tarkkailemaan ympäristöään.

– Havaintojen tekeminen ei saa olla yhtä tyhjän kanssa, korjaukset pitää tehdä heti, Katja sanoo.

Työturvallisuus on kavereista huolehtimista

Muita Korpilahdella tehtyjä työturvallisuustoimenpiteitä ovat esimerkiksi varastojen ja keittiön pitäminen siistinä ja järjestyksessä, työergonomiasta huolehtiminen sekä taukojumpat. Katja on hankkinut tiimilleen muun muassa seisontamattoja sellaisia työtehtäviä varten, joissa pitää seistä pitkään, sekä keittiövaunuja, jotka helpottavat tavaroiden nostamista ja siirtelyä. Talveksi kävellen työmatkat kulkeville huolehditaan liukuesteet. työntekijöille huolehditaan nastakengät työmatkoja varten. Ihan yksinkertaisia, pieniä ja arkisia asioita siis. Sitten on vielä yksi iso asia.

– Meillä on hyvä ilmapiiri, Katja sanoo.

– Tiimi on motivoitunut tekemään töitä, pisimpään töissä olleet tekijät katsovat uudempien perään ja ohjeistavat heti, jos jokin menee väärin. Uudetkin pääsevät siten heti hommaan mukaan ja oppivat huolehtimaan turvallisuudesta. Meillä on reippaita ja iloisia ihmisiä täällä, ihmisiä, jotka haluavat pitää toisistaan huolen. Olemme kavereita keskenämme, hän jatkaa.

Yksi Katjan tiimin työturvallisuustavoitteista on tänä vuonna yhteinen koko ISS:n kanssa: vähintään neljä turvallisuushavaintoa per henkilö. Tärkeimpänä tavoitteena kuitenkin on jatkaa kaksi vuotta jatkunutta tapaturmatonta jaksoa.

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!