Koulutuksella varmuutta johtamiseen

Koulutuksella varmuutta johtamiseen

64 tuntia, 8 moduulia ja mittaamaton määrä uutta, arvokasta tietoa. Elintarvikesiivouksen PROOF-koulutus toi Juhana Uusi-Kakkurille uusia näkökulmia esimiestyöhön heti uran alussa.

Kun Juhana Uusi-Kakkuri aloitti ISS:llä palveluesimiehenä nelisen vuotta sitten, kaipasi työuransa alussa oleva ammattilainen varmuutta esimiestyöhön.

Biotekniikkaa ammattikorkeakoulussa opiskellut Uusi-Kakkuri teki ennen ISS:ää töitä elintarviketeollisuudessa ja kokemusta työnjohdosta oli jo kertynyt. Siivouksen palvelutuottaminen oli kuitenkin tuttua lähinnä asiakkaan roolin kautta.

– Koska minulla ei ollut varsinaista kokemusta alalta, halusin oppia tuoreena esimiehenä mahdollisimman paljon. PROOF-koulutus tuli juuri oikeaan aikaan.

Tietoa mikrobiologiasta työturvallisuuteen

Uusi-Kakkurin palvelualueeseen kuuluu viisi tehdasta ja noin 36 siivoajaa. Työ on epäsäännöllistä: välillä valvotaan yöaikaan tapahtuvaa siivousta, toisinaan hoidetaan hallinnollisia asioita päiväsaikaan. Vapaus sopii Uusi-Kakkurille, mutta tuo mukanaan myös vastuuta.

Tukea vastuun keskelle toi elintarvikehygienian esimiehille ja palveluohjaajille suunnattu PROOF-koulutus, johon Uusi-Kakkuri osallistui pian ISS:llä aloittamisen jälkeen. Vuoden kestävä, 64 tuntia opetusta sisältävä koulutus antaa suorittajalleen syvällistä tietoa elintarvikehygieniaan ja elintarviketeollisuuskohteiden hygieniatekijät huomioivaan siivoukseen liittyen. Kahdeksassa opetusmoduulissa käydään läpi esimerkiksi elintarviketeollisuuden ominaispiirteitä, mikrobiologiaa ja erilaisia menetelmiä sekä siivouskemiaa. Punaisena lankana koko koulutuksen läpi kulkee työturvallisuus – elintarvikesiivouksessa kun toimitaan liukkaiden pintojen ja vahvojen kemikaalien kanssa.

Tuloksena turvallisuutta ja varmuutta

Koulutuksen myötä työturvallisuus on Uusi-Kakkurin yksiköissä parantunut entisestään. Tapaturmista johtuvien sairauslomien määrä on laskenut joka vuosi. Tänä vuonna tapaturmataajuus on pyöreä nolla – ei yhtään tapaturmasta johtuvaa poissaoloa. Se tarkoittaa vähemmän henkilökohtaista haittaa työntekijöille, ja tekee työstä myös entistä tuloksellisempaa.

– Katson asioita tarkemmin ja ohjaan työntekijöitä varmemmin. Hyvät tulokset ovat suoraan seurausta siitä, että olen pistänyt PROOF-koulutuksen oppeja käytäntöön. Varmuus välittyy myös asiakkaille.

Uusi-Kakkuri kannustaa kaikkia kiinnostuneita hakemaan koulutukseen.

– Eräs koulutukseen samana vuonna kanssani osallistunut leipomosiivooja on nyt esimies. PROOF antaa eväät uralla etenemiseen. Ja vaikka ei haluaisi edetäkään, niin koulutus kannattaa, sillä se antaa eväät tehdä oman työnsä entistä paremmin ja turvallisemmin.


Seuraava PROOF-koulutus käynnistyy maaliskuussa 2018. Haku koulutukseen alkaa tammikuun puolivälissä, ja mukaan voi hakeutua esimiehen suosituksesta. Kysy lisää osoitteesta koulutus@iss.fi tai elli.velling@iss.fi.