Kotoileva kosmopoliitti, joka sanoo uudelle kyllä

Dynaaminen, kansainvälinen ilmapiiri ja monipuolisen urapolun mahdollistaneet esimiehet ovat saaneet kiinteistöpäällikkö Maiju Kiviluoman pysymään tyytyväisenä ISS:läisenä. Avoin mieli eri vaihtoehdoille on vienyt uralla eteenpäin.

Kun katsoo kaukaisuuteen ISS:n pääkonttorin seinänkokoisista ikkunoista, kaikki tuntuu mahdolliselta. Ikkunoista aukeaa mäntyjen peittämä maisema ja kaukana horisontissa Pasilan TV-torni kurottaa kohti kesäisen sinistä taivasta.

Pääkonttorin kepeä tunnelma ja hyväntuulinen puheensorina enteilevät alkavaa viikonloppua. Sääennuste lupailee vapaapäiville aurinkoa ja pitkälle toistakymmentä lämpöastetta.

– Rakastan aurinkoa. Kesällä nautin Suomen kauneudesta, mutta syksylle on taas suunnitteilla matka lämpimään, Maiju kertoo.

Tarina ei kerro minne loma suuntautuu, mutta Maijulla ei ole yleensä tapana matkustaa kahta kertaa samaan paikkaan. Kokeilunhalu näkyy myös tämän kunnianhimoisen naisen urapolulla. Mitä kaikkea uraseikkailuun on mahtunut?

Diplomityön tekijästä käsikirjan kirjoittajaksi

Kiinteistöjohtamisen maisteriopinnot Aalto-yliopistossa olivat loppusuoralla, kun 22-vuotias Maiju haki kesätöitä ISS:ltä. Samaan aikaan ISS:lle haettiin diplomityöntekijää muotoilemaan kiinteistöjen ylläpidon konseptia.

– En ollut miettinyt unelmien urapolkua ennen valmistumista. Halusin tehdä työtä, jossa opintojen teoria nivoutuisi käytännön työelämään. Odotin innolla, mitä kaikkea se voisi tarkoittaakaan!

Maiju suunnitteli diplomityön ohella kiinteistöjen ylläpidon konseptia, joka jalostui lopulta käsikirjaksi. Kun päättötyö valmistui vuodenvaihteessa 2012–2013, Maiju palkattiin jatkamaan kirjaprojektia.

– Käsikirjaprojekti oli hyvä perehdytys kiinteistöjen ylläpitoon, ja ylläpidon asiantuntijana pystyi hyvin tarttumaan sitä sivuaviin projekteihin.

Kansainvälisiä tehtäviä ja yksi vauva

Maiju puhuu sujuvasti englantia ja on opiskellut ulkomailla. Hän pääsi kielitaitonsa ansiosta kääntämään osan käsikirjaprojektista englanniksi ISS:n pohjoismaisia päättäjiä varten. Kun Suomi otti vetovastuun kiinteistöjen ylläpitoon liittyvässä pohjoismaisessa yhteistyössä, Maiju pääsi kirjoittamaan yhteistyöhön liittyviä analyyseja.

Kansainvälinen ilmapiiri viehättää Maijua.

– Tykkään siitä, että liikkuvuus konsernin sisällä on lisääntynyt, ja ulkomailla työskentely on nykyään mahdollista niin projektiluontoisesti kuin pysyvästikin. Ehkä itsekin työskentelen jossain vaiheessa ulkomailla.

Kaksi ja puoli vuotta diplomityön valmistumisen jälkeen Maiju jäi äitiysvapaalle. Vuoden jälkeen hän palasi takaisin töihin.

– Paluu tuntui luontevalta, koska jo ennen äitiysvapaata arvelin, että kaipaisin pian takaisin, Maiju muistelee.

Äitiysvapaan jälkeen Maiju nimettiin kiinteistöpäälliköksi. Uuteen työnkuvaan liittyy tutun projektiluontoisen työn lisäksi myös enemmän jatkuvaa hallinnollista vastuuta.

Kotoilu vastapainona vaativalle työlle

Maiju kuitenkin palaa työpäivän jälkeen kotikaupunkiinsa Turkuun, jossa hän nauttii viikonlopusta perheensä kanssa. Maijun työpiste on varsinaisesti Turussa, mutta hän käy Helsingin pääkonttorilla parin viikon välein.

– Olen saanut aika vapaasti itse päättää missä ja milloin teen töitä. Pystyn vaikuttamaan paljon siihen, mitä milloinkin teen. Joustava työ sopii minulle hyvin.

Maiju kertoo olevansa luonteeltaan ”varmaan aika tyypillinen insinööri”.

– Olen käytännönläheinen ja tykkään suunnitella asioita. Töissä haluan tehdä paljon ja päästä kehittymään, mutta vapaa-ajalla olen mielellään kotona, urheilen ja kokeilen uusia reseptejä. Vapaa-aika pyörii pitkälti taaperoikäisen lapsen ympärillä.

Unelmien urapolku – miten se tehdään?

Maiju asettuu poseeraamaan valokuvaajalle seinänkokoisten ikkunoiden edessä. Hänen kohdallaan tuntuu pätevän juuri se, että mikä tahansa on mahdollista, kun tarpeeksi uskaltaa ja haluaa tehdä asioita. Hän on neljässä ja puolessa vuodessa ehtinyt luoda monipuolisen urapolun ja tulla äidiksi. Miten se on ollut mahdollista?

– Kannattaa muistaa, että omia haaveita ja mielenkiinnonkohteita kannattaa tuoda rohkeasti esille. Se kantaa eteenpäin, Maiju muistuttaa.

Maijun esimiehet ovat aina olleet kiinnostuneita hänen toiveistaan. He ovat aidosti pohtineet, mikä voisi olla juuri hänelle seuraava askel urapolulla.

– Varmasti juuri se onkin pitänyt minut niin pitkään tyytyväisenä ISS:llä, Maiju hymyilee.