Joulukalenteri, luukku 1: Terhin bataatti-viikunachutney

Joulukalenteri, luukku 1: Terhin bataatti-viikunachutney

Happamuutta ja makeutta sopusoinnussa yhdistelevä bataatti-viikunachutney käy joulupöytään lisukkeeksi tai perinteisen laatikon sijasta. Resepti on ISS:llä tuotepäällikkönä työskentelevän Terhin käsialaa.
 

Terhi on viihtynyt ISS:n ravintolapalveluissa jo kahdeksan vuotta. Hän on kutsumusammatissaan ja tekee työtään intohimolla. Terhi kehittää jatkuvasti ISS:n ravintolapalveluiden tarjontaa ja kokee sen parhaaksi osaksi työtään. Hän on omien sanojensa mukaan ruokakemisti, joka tykkää testata reseptejä ja tutkia eri raaka-aineiden yhteensopivuutta. Ruuan täytyy olla ensisijaisesti maukasta, mutta myös hurmaavan tuoksuista ja näköistä.

Perinnereseptin jalanjäljillä

Terhi on oikea joulufiilistelijä. Työmatkoillaan hän kuuntelee joululauluja radiosta ja laulaa mukana. Autossa raikaavat sekä perinteinen Sylvian joululaulu että modernit Raskasta Joulua -sovellukset. Kotona Terhi sytyttää kynttilät ja tunnelmoi rauhassa perheen kanssa.

Terhi pitää puhtaista, vahvoista mauista ja kaipaa annoksilta sopusuhtaisia riitasointuja. Näitä toistaa myös monimuotoinen joulupöydän lisuke bataatti-viikunachutney.

Inspiraatio bataatti-viikunachutneyyn tuli lapsuuden jouluista, jolloin syötiin perinteistä imellettyä perunalaatikkoa. Terhi päätti uudistaa perinnereseptin moderniin makuun sopivaksi. Hän oivalsi, että menneiden aikojen suosikkijuures potaatti korvataan nykyään usein bataatilla, ja päätti tehdä näin myös omassa reseptissään. Hän kehitti chutneyreseptin imelletyn perunalaatikon makujen ympärille.

Chutneyn voi tarjota kylmänä kalkkunan, kanan tai kasvisten tai vaikka juustojen kanssa. Lämpimänä ja soseutettuna chutney voidaan tarjoilla laatikon tapaan.

Bataatti-viikunachutney

10 hlö:lle

240 g bataattia

160 g aurinkokuivattuja viikunoita

1 hopea- tai makea sipuli

60 g kultarusinoita

¾ dl vaaleaa glögiä tai päärynämehua

100 g muscovadosokeria

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

1 tl raastettua tuoretta kurkumaa

1 1/2 dl vaaleaa balsamietikkaa

ripaus jauhettua kanelia

ripaus jauhettua kardemummaa

Kuori bataatit ja sipuli ja pilko ne kuutioiksi. Leikkaa viikunat suikaleiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä, kunnes bataatit ovat kypsyneet ja seos on tasaista. Anna jäähtyä. Halutessasi voit soseuttaa seoksen.

Joulun alla esittelemme viikoittain yhden ravintolapalveluidemme työntekijän, joka jakaa joulun suosikkireseptinsä. Luvassa modernisoituja klassikoita ja makuja maailmalta.