ISS Company Day: asiakastyötä ja tuoreita ideoita

ISS Company Day: asiakastyötä ja tuoreita ideoita

ISS Company Day vie ISS:n johtajat perehtymään kiinteistöpalvelualan arkeen alan huippuammattilaisten opastuksella. Toimitusjohtaja Jukka Jäämaa paiski töitä Hoasilla yhdessä asiakasyrityksen johtajien kanssa. Työn lomassa syntyi myös uusia kehitysideoita.

Lämpimänä toukokuisena aamuna ISS Company Day on juuri alkamassa, ja Jukka Jäämaa on sonnustautunut asianmukaisesti kiinteistönhoitajan varusteisiin. Kun hän saapuu Hoasin pääovelle Helsingin Kampissa, häntä ei millään uskoisi ISS:n toimitusjohtajaksi.

Rooliasu ja olemus menevät täydestä ainakin juttua tekevään toimittajaan, joka luulee paikalle ilmestyneen huoltomiehen olevan Jäämaan perehdyttäjäksi nimetty Aleksi Kivelä.

– On uskomatonta, miten paljon pukeutuminen vaikuttaa. Kun tänä aamuna lähdin kotoa kiinteistönhoitajan näköisenä, moni naapuri ei noteerannut minua mitenkään. Luulivat varmaan aidoksi huoltomieheksi, Jäämaa naurahtaa.

22. ja 23.5.2018 järjestetty ISS Company Day oli lajissaan jo neljäs Suomessa. Company Dayn aikana kuutisenkymmentä ISS Suomen johtajaa työskentelee asiakaskohteissa eri puolilla maata.

– Päivän kuluessa pääsemme oppimaan työkäytäntöjä kiinteistöalan parhailta ammattilaisilta. Se auttaa meitä tarkastelemaan palveluitamme tuoreista näkökulmista ja hoksaamaan myös parannuskohteita, Jäämaa pohtii.

Talkkareiden paluu

Hoasin ja ISS:n yhteistyötä tehdään mallilla, jossa ISS:n tiimi vastaa aiempaa laajemmin 30 Hoasin asuinkiinteistön viihtyvyydestä, turvallisuudesta ja teknisestä toimivuudesta. Palvelu ei perustu yksittäisiin tehtäviin tai tiukkoihin prosesseihin vaan laadukkaaseen lopputulokseen. Hoas haluaa kiinteistöihinsä talot aidosti tuntevia ja niiden huoltoon sitoutuneita kiinteistönhoitajia – uuden ajan talkkareita.

Aleksi Kivelä on yksi Hoasille nimetyistä ISS:n asiantuntijoista. Hän vastaa hoidossaan olevista Hoas-kiinteistöistä. Company Day -päivänä hän painaa töitä Helsingin Pohjoisella Rautatiekadulla isossa asuin- ja toimistokiinteistössä, jossa myös Hoasin toimisto sijaitsee.

Seurakseen hän saa peräti kolme työharjoittelijaa. Jäämaan lisäksi kierrokselle liittyvät mukaan Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio ja kiinteistöjohtaja Kim Lindholm. Kaikilla on tänään päällään ISS:n ”pelipaita”, jonka selässä komeilee teksti “Minun taloni” sekä molempien yritysten nimet.

– Paitojen slogan kuvastaa Hoasin kohteissa noudatettavaa itsenäistä ja oma-aloitteista ”talkkariasennetta”. Kiinteistöistä huolehditaan kuin ne olisivat omia, Jäämaa toteaa.

Hoasin johtajat painottavat, että laadukas kiinteistönhoito on tärkeä osa säätiön strategian toteuttamista.

– Lupauksemme asiakkaille on ”Mukavinta ja helpointa opiskeluajan asumista”. Opiskelija-asunto on koti, ja kodin tulee näyttää siistiltä ja viihtyisältä. Vaikka asunto olisi sisältä tyylikkään näköinen ja juuri remontoitu, se ei riitä, jos pihalla ja porraskäytävässä on epäsiistiä. Haluamme, että kiinteistöihimme on aina kiva tulla, Lindholm linjaa.

Neljän hengen huoltopartio

Aleksi Kivelän mukaan hänen työnsä paras piirre on monipuolisuus. Aamupäivän aikana ehditäänkin kokeilla sekä ulko- että sisätöitä. Työt alkavat autohallista, jossa seisoo molempien firmojen tunnuksia kantava pakettiauto. Sieltä nostetaan mukaan kottikärryt ja nippu pihatöissä tarvittavaa kättä pitempää.

Noviisit tarttuvat ripeästi töihin, ja pian kiinteistön edustalla ahertaa neljän hengen partio ISS:n väreissä. Ohi ajavasta toisen huoltoyhtiön autosta kummastellaan, mikä operaatio pihalla oikein on meneillään.

Ulkotyökierroksen jälkeen Kivelä vie joukon kiinteistön ylimpään kerrokseen, jonka sauna kaipaa puunausta. Työn ohessa johtajat keskustelevat koko ajan, ja kehitysajatuksia sinkoilee pitkin päivää.

Avoin keskustelu kerää kiitosta

Company Dayn tärkeimpiä tehtäviä on synnyttää uusia ideoita ja aloitteita asiakkaiden ja henkilökunnan toiminnan kehittämiseksi. Jäämaa havaitsee, että konsepti näyttäisi toimivan vielä tavallistakin paremmin, kun mukana on asiakasyrityksen johtoa.

Hoasin edustajat ovat samaa mieltä. Lindholmin mielestä on täysin eri asia käydä asioita läpi yhteisellä työkierroksella kuin neukkarissa.

– Se avoin vuorovaikutus ja ymmärrys, joka tänään syntyi, vaatisi normaalisti viisi palaveria eikä siltikään saataisi yhtä paljon hyötyä irti.

Myös Tarhion mielestä Company Day -päivä oli monessa mielessä tarpeellinen.

– Sillä on paljon arvoa, että käydään yhdessä kohteessa kiertämässä ja keskustellaan samalla avoimesti. Tarvitsemme enemmän tällaisia ajatustenvaihtohetkiä, jolloin voidaan katsoa asioita monesta eri näkökulmasta.

Kivelä pitää ajatusta erinomaisena. Hän on jo päässyt mukaan joihinkin Hoasin tapahtumiin mutta kannattaa yhteistyön syventämistä.

– Minusta olisi hienoa, että pitäisimme nykyistäkin enemmän yhteyttä. Oli aihe sitten negatiivinen tai positiivinen, kaikki kannattaa käydä yhdessä läpi. Yhteisellä asiallahan tässä ollaan.

Yritysten välinen kumppanuus ei ole aina ollut yhtä ruusuista kuin nyt. Hoas ehti välillä jo katkaista yhteistyön mutta tuli toisiin ajatuksiin, kun ISS:n työn laatu nousi kautta linjan.

– Te voititte meidät takaisin. Palvelujamme tuottavat nyt ihmiset, jotka aidosti ymmärtävät Hoasin ajattelumallia ja toimintaa. Olemme hieman lisänneet resursseja, ja saamme vastineeksi parempaa laatua ja Aleksin kaltaisia sitoutuneita ammattilaisia, jotka huolehtivat kiinteistön viihtyisyydestä, Lindholm kiittelee.