”Inspiroidun tulevaisuuden palveluiden suunnittelusta”

ISS Palveluilla Key Account Managerina työskentelevä Sonja Takala suhtautuu intohimoisesti asiakkaidensa liiketoiminnan tukemiseen. Vastuullinen työ vaatii tahtoa kehittää tarjottavia palveluita ja omaa osaamista jatkuvasti.

Sonja Takala hymyilee iloisesti esitellessään Ultimes Business Gardenin tiloja ja palveluita. Ei arvaisi, että hän on joutunut viettämään edeltävän yön Tukholman lentokentällä odottaen myöhästynyttä paluulentoa.

Tukholmaan Sonjan vie työ ISS Palveluilla Key Account Managerina. Hänen vastuullaan on useita valtakunnallisia ja kansainvälisiä asiakkuuksia.

Ulkomailla Sonja käy tekemässä kehitystyötä asiakkaiden kanssa. Tukholmassa hän osallistui asiakkaan kanssa pidettyyn työpajaan. Nimenomaan työn kansainvälisyys ja asiakkaiden kanssa työskentely motivoivat Sonjaa. Hän suhtautuu intohimoisesti asiakkaan liiketoiminnan tukemiseen.

– Tämä työ vaatii monipuolista alan tuntemusta ja kiinnostusta asiakkaan bisnekseen. Täytyy ymmärtää, miten meidän tarjoamat palvelut voivat tukea asiakkaan liiketoimintaa ja tuottaa heille lisäarvoa. Muokkaamme ja muotoilemme palvelut loppukäyttäjän tarpeiden mukaan. Ne tukevat heidän viihtymistään työpaikalla ja sitä kautta asiakkaamme liiketoimintaa.

Onnistumisentunteita Sonja kokee saadessaan palautetta hyvin hoidetusta työstä ja toiminnan kehittämisestä. Selvimmin onnistumiset näkyvät jokavuotisen asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksissa. Sonjan asiakkaiden antamat arvosanat ovat huippuhyviä.

Kokousemännästä Key Account Manageriksi

ISS:llä Sonja aloitti Service Managerin tehtävissä 10 vuotta sitten. Hän on kulkenut pitkän polun Key Account Manageriksi.

Koko työuransa Sonja aloitti Alko-yhtiöiden palveluksessa kokousemäntänä. Sitten hän keräsi kokemusta hotelli- ja ravintola-alan päällikkönä. Vähitellen vastuualue laajentui koskemaan myös aula-, siivous- ja kiinteistönhoitopalveluita. Sonjan polku vei kiinteistöpäällikön tehtäviin ja lopulta kokonaispalveluasiakkuuksien johtajaksi.

– Olen kasvattanut osaamistani, oppinut tekemisen kautta ja kouluttautunut matkan varrella, Sonja kertoo urakehityksestään.

Vuosien tuoma kokemus on tehnyt Sonjasta Key Account Managerin, jolla pysyvät langat käsissä kiireenkin keskellä. Työpäivät täyttyvät tapaamisista asiakkaiden kanssa, kollegoiden kanssa pidettävistä kokouksista ja esimiestyöstä.

Tiimiläisten tukena

Sonjan tiimiin kuuluu viisi työntekijää. Esimiehenä hän vastaa tiimin palavereista, sisäisestä kehitystyöstä ja tuloksenohjauksesta.

– Oma tiimini on yksi työni parhaista puolista. Hienoimpia ovat hetket, jolloin huomaan jonkun tiimiläiseni kehittyvän silmissä, haluavan lisää vastuuta ja puhkeavan kukkaan, Sonja iloitsee.

Haastavinta työssä on priorisointi ja ajankäytön järjestely.

– Kun kasvetaan ja saadaan uusia asiakkuuksia, pitää pysähtyä miettimään, miten hommat hoidetaan. Tulevan viikon suunnitelma täytyy tehdä etukäteen.

– Luonteeltani olen sellainen, että haluaisin tehdä kaiken itse ja heti. Välillä täytyy delegoida ja priorisoida töitä, tätä taitoa olen opetellut viime vuosina.

Sonjan työnkuva kehittyy jatkuvasti ja haasteita tulee lisää. Siksi työnteko on jatkuvaa oppimista, mikä sopii Sonjalle.

– Olen vähän hullu siinä mielessä, että haluan koko ajan oppia uutta. Voisin kai painaa jarruakin jossain vaiheessa, hän nauraa.

– En osaa edes kuvitella, miltä työnkuvani tulee näyttämään muutaman vuoden kuluttua. Sen tiedän, että haluan olla asiakkaiden kanssa tekemisissä ja vaikuttaa heidän kokemukseensa meidän palveluistamme.

Energiaa liikunnasta ja avannosta

Kovasti töitä tekevä Sonja ehtii myös viettää vapaa-aikaa perheensä kanssa.

Kolmen lapsen perheessä vapaa-ajankin järjestely vaatii organisointikykyä. Sonja kuskaa lapsia harrastuksiin ja harrastaa itsekin aktiivisesti liikuntaa. Hän käy jumpassa ja kuntosalilla. Viime keväänä hän aloitti työmatkapyöräilyn – 26 kilometrin työmatka taittuu sähköavusteisella pyörällä.

Talvisin Sonja ui avannossa. Joka perjantai hän nappaa keskimmäisen lapsensa kyytiinsä ja he ajavat Kuusijärvelle. Siellä he pulahtavat jääkylmään veteen ja nauttivat savusaunasta.

– Avantouinnista saa hyvää energiaa. Se on minun tapani jättää viikon kiireet taakse ja aloittaa viikonlopunvietto.