Hyvää kahvia hymy huulilla

Hyvää kahvia hymy huulilla

PRO-gaalan finaalitaisteluihin on valittu kaksi ISS:n ammattilaista. Toinen heistä on Sushan Shrestha, joka on valmistanut laadukkaita kahvijuomia Keilaniemessä jo seitsemän vuoden ajan. Mutta millaisesta kahvista hän itse nauttii? Entä mitä suunnitelmia hänellä on kahviin liittyen?

"Päätin jo 18-vuotiaana, että lähden kotimaastani Nepalista maailmalle. Niin olivat tehneet monet sukulaisenikin. Halusin muuttaa sellaiseen maahan, jossa olisi hyvät opiskelu- ja työmahdollisuudet. Niin sitten valitsin Suomen. Osoitin äidille karttakirjasta pientä kaukaista maata ja sanoin, että tuonne minä lähden.

Asuin ensin vähän aikaa Vaasassa. Matkustin sinne junalla ja kummastelin maisemia: pelkkää peltoa ja metsää, eikä yhtään korkeita taloja ja kaupunkimaisemaa! Toinen ihmettelyn aihe oli lämpö ja valoisuus. No, silloin oli keskikesä, mutta minulla oli kunnon takki päällä koska olin kuvitellut että täällä on aina vähän kylmä.

Sain pian opiskelupaikan Haaga-Helian restonomilinjalta ja muutin Helsinkiin. Opiskelut kestivät viitisen vuotta. Lopputyön tein minulle läheisestä aiheesta, kahvituotannosta Nepalissa. Unelmani on jonakin päivänä perustaa Nepaliin oma kahviplantaasi. Lopputyön yhteydessä tein huolellista markkina-analyysiä ja selvitin, minne nepalilaista kahvia kannattaisi viedä. Nepalilaisella kahvilla on eniten kysyntää muualla Aasiassa, kun taas Eurooppaan tuodaan kahvia pääasiassa Latinalaisesta Amerikasta.

Pidän rauhallisista aamuista, ja aamuni alkaa aina vihreällä teellä. Teen jälkeen keitän vielä Moccamasterilla kahvit. Kun sitten kuntosalin jälkeen saavun töihin, valmistan itselleni esimerkiksi tuplacappuccinon. Iltajuomaksi nautin kamomillateen, se rentouttaa ja rauhoittaa.

Cappuccino ja latte ovat myös asiakkaitteni suosikkikahveja. Yhä useammin ne pyydetään tekemään kauramaidosta. Kauramaito onkin todella laadukasta, ainakin jos vertaa manteli- ja soijamaitoihin joista esimerkiksi cappuccinon vaahto ei synny yhtä hyvin. Osa hyvää palveluamme on se, ettemme veloita kauramaitokahveista sen enempää kuin tavallisesta maitokahvista.

Meidän kahvilamme kilpailijoita ovat toimistokerroksissa olevat kahviautomaatit, joista saa nykyään ihan kelvollisia kahveja. Mutta: automaatti ei juttele eikä palvele, ja siksi ihmiset tulevat mielellään ostamaan kahvinsa täältä kahvilasta.

Viihdyn ISS:llä todella hyvin, ja tässä nimenomaisessa kohteessa olen viihtynyt jo seitsemän vuotta. Vastuuta on tullut koko ajan lisää – tällä hetkellä olen vuoropäällikkönä. Olen todella kiitollinen, että minut on valittu PRO-gaalan finaaliin. Se on merkki siitä, että olen onnistunut minulle merkittävissä asioissa. Jos voitto osuu omalle kohdalle, se on tärkeä askel uralla eteenpäin."

Käy kannustamassa Sushania PRO-gaalan sivuilla!