Harjoittelu oli ratkaiseva askel kohti työllistymistä

Harjoittelu oli ratkaiseva askel kohti työllistymistä

Kiinteistönhoidon opintoihin kuuluvan harjoittelun kautta ISS:lle työllistynyt Mevan nauttii sekä työtehtävistään että tiiviistä työyhteisöstä. Jo harjoittelujakson aikana Mevan sai erinomaista palautetta työstään niin sisäisesti kuin asiakkailta.

Mevan Khalil Abdullahin kasvoilla loistaa onni. Hän on juuri työllistynyt ISS:lle kiinteistönhoitajaksi.

– Olen tosi tyytyväinen ja kiitollinen. Ja niin iloinen, että saan olla täällä töissä, iloitsee työharjoittelun jälkeen vakinaistettu Mevan.

Hän opiskeli kiinteistönhoidon perustutkinnon maahanmuuttajille suunnatussa ryhmässä Turun AKK:ssa. Turun AKK tekee tiivistä yhteistyötä ISS:n kanssa, ja osa sen opiskelijoista pääsee harjoittelemaan käytännön työtä ISS:n kiinteistöhuollossa. Mevan kuului tähän porukkaan.

”Työnohjaaja auttaa alkuun”

Irakin Kurdistanista kotoisin oleva Mevan oli aiemmin työskennellyt leipuri-kondiittorina, mutta vakituisen työn löytäminen oli haastavaa. Hän päätti opiskella kiinteistönhoitoalaa parantaakseen työllistymismahdollisuuksiaan.

Turun AKK:n kiinteistönhoidon opettajan Jukka Välikankaan opastuksella Mevan opetteli alan suomenkielistä sanastoa ja harjoitteli alalla tarpeellisia käytännöntaitoja puolen vuoden ajan. Lukuisat työsaleissa vietetyt tunnit ja oppilaitoksessa käytetyt ammattitasoiset työvälineet antoivat hyvän kosketuspinnan oikeaan työhön.

Koulutusohjelman keskeisenä osana on työharjoittelu, jotka suoritetaan, kun käytännön tiedot ja taidot on opetustiloissa hankittu. Harjoittelun tarkoitus on antaa opiskelijoille näköala käytännön työelämään.

Työharjoittelun alussa opiskelijoille valitaan työnohjaaja, jolla on kokemusta alalta. Mevanin kuten monien muidenkin apuna on ollut pitkään ISS:n kiinteistöhuollossa työskennellyt Jani Nevala.

Työnohjaajan rooliin kuuluu valvoa opettajan kanssa opintoihin kuuluvat näytöt, jotka suoritetaan harjoittelun aikana. Työnohjaajasta oli apua myös, kun Mevan kohtasi uusia haasteita käytännön työssä oppiessaan.

– Ensimmäinen kerta tehdään yhdessä. Jani on näyttänyt minulle miten erilaiset työvälineet toimivat. Olen oppinut häneltä paljon.

”Saan pitää huolta ympäristöstä”

Mevanin innostus alaa kohtaa syveni entisestään harjoittelun aikana.

– Kiinnostuin alasta todella kovasti heti ensimmäisen työviikon aikana. Pidän siitä, että saan pitää ympäristöstä huolta, hän kertoo.

Mevanin arki koostuu nyt aikaisista aamuherätyksistä, vaihtelevista työpäivistä ja vapaa-ajasta vaimon kanssa.

Töissä Mevan siirtää painavia tavaroita trukilla sekä siistii ulkoalueita vuodenajasta riippuen leikkaamalla nurmikkoa, puhaltamalla lehtiä tai auraamalla lunta. Työajan ulkopuolella hän nauttii rauhallisesta elämästä, johon kuuluu elokuvien katselua, ruoanlaittoa ja uintiharrastus.

Vakituinen työpaikka on saanut Mevanin haaveilemaan omistusasunnosta ja paremman auton ostosta. Mutta juuri nyt Mevan nauttii elämäntilanteestaan sellaisena, kun se on.

– Kaikki on tosi hyvin. Minulla on ihana työ ja onnellinen parisuhde. Haluan jatkaa näissä hommissa niin kauan kuin voin.

”Parempi tehdä tänään kuin huomenna!”

Sekä työnohjaajana toiminut Jani Nevala että esimies Iina Naumanen korostavat, että Mevan on ansainnut työpaikan osaamisellaan ja asenteellaan. Myös Mevan itse tietää tekevänsä työnsä erinomaisesti.

– Olen tosi tehokas ja huolellinen. Siitä olen saanut kiitosta.

Mevanin mahtava asenne ja itsenäinen ote työhön ovat tehneet hänestä arvokkaan osan tiimiä. Luottotyöntekijän, joka tarttuu aktiivisesti toimeen ja hoitaa homman täydellisesti maaliin. Mevan on sujahtanut tiiviiseen työyhteisöön kuin veitsi sulaan voihin.

– Kun olin vielä harjoittelija ja söin ensimmäisen kerran lounasta täällä, uusi työkaveri tuli heti istumaan viereeni. Se merkitsi minulle paljon – olemme kaikki samaa porukkaa!

-------------------------------------------------------------------------------------------

ISS tekee tiivistä oppilaitosyhteistyötä valtakunnallisesti

Turun AKK järjestää koulutuksia perustutkinnoista erikoisammattitutkintoon. Kiinteistönhoidon perustutkinnon suorittaminen kestää reilun vuoden ja sisältää oppilaitosyhteistyössä tehdyn työharjoittelun, jonka tarkoituksena on tarjota opiskelijoille työelämäkokemusta.

ISS tekee kattavaa yhteistyötä kaikkien ammatillisen koulutuksen päätoimijoiden kanssa valtakunnallisesti ja tarjoaa opiskelijoille harjoittelupaikkoja. Oppilaitosyhteistyö tukee opiskelijoiden työllistymistä ja uusien kykyjen rekrytointia. Oppilaitosyhteistyöllä ja opiskelijoiden työllistämisellä on myös suuri yhteiskunnallinen merkitys.