Häh? Hackathon?

Häh? Hackathon?

ISS Palvelut on mukana Euroopan suurimmassa hackathonissa Junctionissa, joka järjestetään Helsingissä marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Törmäsitkö sanaan hackathon ensimmäistä kertaa? Et ole ainoa.

Jaetaan termi kahtia: hackathon tulee sanoista hack ja marathon. Hackathonissa on kyse tiivistahtisesta tapahtumasta, jossa ideoita pursuavat ongelmanratkaisijat kokoontuvat innovoimaan erilaisten teemojen ympärille. Usein nämä ongelmanratkaisijat ovat hakkereita* eli ohjelmistonkehittäjiä ja tapahtuma itsessään muistuttaa maratonia, jossa ratkaisujen perässä juostaan vuorokauden ympäri, kunnes maali häämöttää.

Marraskuun 25.–27. päivä järjestettävään Euroopan suurimpaan hackathoniin, Junctioniin, tuli hakemuksia yhteensä 3 500 hakkerilta. Heistä mukaan pääsee noin 1 500. ISS Palvelut on Junctionissa mukana Tiedon kumppanina. Tavoitteena on kehittää uusia sovelluksia ja tuottaa niiden avulla yhä parempaa, kiinteistöjen käyttäjien tarpeet yhä kattavammin huomioivaa palvelua.

Lennokkaista ideoista liiketoiminnaksi

ISS Palveluiden ja Tiedon hakkereille asettamassa haasteessa haetaan sovelluksia, jotka tekevät sekä kiinteistöjen ylläpitäjien että niiden käyttäjien elämästä helpompaa. Hackathoneissa haasteita ei määritellä eikä rajata turhan tiukasti, jotta luovuudelle jää tilaa. Jos oikein hyvin käy, hackathonissa syntyy jotain aivan uutta – ehkäpä palveluita, joita ei ole edes osattu vielä ajatella.

– Uskomme, että Junctionissa syntyy todellisia oivalluksia siitä, miten saamme luotua toimivan ympäristön, joka proaktiivisesti mukautuu ihmisten tarpeisiin ja sujuvoittaa esimerkiksi työntekijöiden arkea, myös toimistoaikojen ulkopuolella, Service Excellence -johtaja Tuomo Saramaa kommentoi kysyttäessä, miksi ISS:n kannattaa hackathoniin osallistua.

Kun Junction perjantaina 25.11. käynnistyy, Wanha Satama täyttyy hakkereista, jotka ensin ryhmittyvät, valitsevat haasteensa ja ryhtyvät sitten työstämään uutta ja luovaa ratkaisua annetuissa puitteissa. He uurastavat viikonlopun ajan 24/7.

Tiedon ja ISS:n mentorit viettävät myös viikonlopun Junctionissa, ohjaavat hakkereiden lennokkaita ideoita toivottuihin suuntiin ja lopuksi sunnuntaina valitsevat esiteltävien sovellusten joukosta parhaan. Voittajasovelluksen on oltava paitsi mahdollisimman innovatiivinen myös uutta liiketoimintaa luova.

Start up -mentaliteettia isolle yritykselle

Tiedon ja ISS:n haastetta ratkomaan ryhtyville hakkereille annetaan data, jota Tiedon uuden pääkonttorin 6 000 sensoria jatkuvasti keräävät kiinteistön käytöstä. Samanlaisia sensoreita on myös ISS Palveluiden päätoimitiloissa Helsingin Pitäjänmäessä. Ne muun muassa kertovat ilmanlaadusta, tunnistavat ihmisten reitit, tietävät laitteiden tarkat sijainnit, paljastavat vessapaperin ja käsisaippuan riittävyyden sekä mittaavat energiankulutuksen ja kokoushuoneiden käyttöasteen. Tästä tiedosta toivotaan jalostuvan ratkaisuja, jotka tekevät tulevaisuuden kiinteistöistä yhä paremmin ja ennakoivammin ihmisiä palvelevia.

ISS Palveluille Junction on ensimmäinen iso hackathon, mutta Tiedolla on vastaavista tapahtumista jo roppakaupalla kokemusta. Näin Tiedon haastattelemat hakkerit ovat kuvailleet hackathon-kokemusta:

"Hackathoneissa vallitsee start up -mentaliteetti. Isoille yrityksille ne tarjoavat mahdollisuuden saavuttaa paljon enemmän kuin ne pelkän kokonsa ja kokemuksensa puolesta saisivat aikaan."

"Meitä rohkaistiin luottamaan ideoihimme ja testaamaan niitä hyvin varhaisessa vaiheessa. Myös epäonnistumisen pelko oli ylitettävä. Osallistuminen hackathoniin oli jatkuvaa muistutusta siitä, että kehitys alkaa mukavuusalueen ulkopuolella."

* Hakkeri on taitava tietotekniikan käyttäjä, urbaanin sanakirjan mukaan "tietotekniikkaa harrastava ihminen". Hakkerointia on sanakirjan mukaan "tietokoneen käyttö". Arkikielessä, jopa mediassa, hakkeri sekoitetaan usein krakkeriin, joka murtautuu luvatta tietojärjestelmään.