”En voi kuvitella olevani muualla” – kun kesätyöt vievät mukanaan

”En voi kuvitella olevani muualla” – kun kesätyöt vievät mukanaan

Kesätyöpaikka voi olla ponnahduslauta uralle. Näin kävi Tiia Kolsille ja Suvi Vuorelalle, jotka ovat työskennelleet koko työuransa ISS:llä.

Monille Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuminen tarkoittaa lomamatkaa, Tiia Kolsille ja Suvi Vuorelalle se tarkoittaa uutta työpäivää. Palveluesimiehet Kolsi ja Vuorela ovat työskennelleet ISS:llä pitkään. Vuorela 14 vuotta ja Kolsi 16 vuotta.

Molempien ura ISS:llä alkoi kesätyöstä.

– Ensimmäinen työni täällä oli lentokoneiden siivous yövuorossa. Yötyö tuntui minun jutultani, koska en todellakaan ole aamuihminen, Vuorela nauraa.

Vuorelan siivoustiimissä oli monia samanikäisiä työkavereita, joiden kanssa oli hauska työskennellä. Myös työympäristö oli mielenkiintoinen.

Kolsi puolestaan aloitti siivoustyöt kotikaupungissaan Haminassa. Hän innostui kesätyöstä niin paljon, että siitä tuli lopulta ammatti.

­­– Jatkoin siivoustöitä restonomiopintojen ohella. Valmistumisen jälkeen siirryin täyspäiväisesti ISS:lle. Aluksi työskentelin siivouksen ohjaajana ja etenin siitä siivouksen suunnittelijaksi , jolloin lentokenttä oli yksi hoidettavista asiakkuuksistani.

Tiia Kolsi on työskennellyt ISS:llä jo 16 vuotta.

Kesäduunarista esimieheksi

Vuorela ja Kolsi ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten kesätyöstä voi käynnistyä pitkä työura. Muun muassa ISS:n erilaiset koulutukset ovat tarjonneet molemmille etenemismahdollisuudet.

– Kun aloitin työt siivoojana, en ikinä kuvitellut olevani tässä missä nyt olen. Oma-aloitteisuuteni ansiosta olen toiminut jo monissa eri tehtävissä ja kolme vuotta sitten minulle tarjottiin palveluesimiehen paikkaa lentoasemalla, Kolsi kertoo.

Lentoasemalla oma-aloitteisuutta tarvitaan jo kesätyöntekijän pestissä. Vuorela muistaa miten esimies painotti, että siivoojien on oltava tarkkana, ettei roskia joudu esimerkiksi kiitoradalle. Siivoaminen ei aina ole vain paikkojen puhtaanapitoa, vaan myös turvallisuudesta huolehtimista.

– Huolehdimme myös siitä, että lentoaseman työntekijät pääsevät turvallisesti töihin omiin toimipisteisiinsä, Vuorela selventää.

Monipuolisuus ja mukava työporukka houkutteli molempia jatkamaan ISS:llä työskentelyä.

– Nyt en voisi kuvitella työskenteleväni muualla, Kolsi toteaa.

Suvi Vuorela aloitti ISS-uransa siivoojana.

Pandoja, turisteja ja mahdollisesti Kylie Jenner

– Lentokenttä on työpaikkana hektinen mutta hauska. Ikinä ei tiedä mitä työpäivä tuo tullessaan, kun aloittaa aamun, Kolsi sanoo.

– Oli esimerkiksi hauskaa seurata, kun muusikkoveljesduo Marcus&Martinuksen nuoret fanit odottivat kentällä poikien tuloa. He eivät tulleet normaalista portista, vaan vip-portista, mutta fanithan eivät tätä tienneet. He olivat aika suloisia, Vuorela nauraa.

– Ja viime kesänä yhden kesätyöntekijän huippuhetki oli Kylie Jennerin bongaaminen. Tai ainakin jonkun, joka oli ihan samannäköinen.

Molemmat olivat myös töissä, kun Suomen ensimmäiset pandat laskeutuivat Suomen kamaralle.

– Lumimyrskyn takia vietin työpäiväni kuitenkin lapion varressa, joten pandat jäivät vielä toistaiseksi näkemättä, Kolsi sanoo.

Kolsi ja Vuorela ovat molemmat ehdottomasti sitä mieltä, että vaihtelevuus ja monipuolisuus ovat työn parhaimpia puolia. Yllätyksiä tulee niin maasta kuin ilmasta.

Avainsanoina motivaatio ja reippaus

Kolsi ja Vuorela ovat molemmat toimineet myös kesätyöntekijöiden esimiehiä. Monet heidän kesätyöntekijöistään ovat jatkaneet osa-aikaisina opintojen ohella, tai jääneet kokoaikaisiksi työntekijöiksi.

Millainen on sitten hyvä kesätyöntekijä?

– Reipas ja oma itsensä. Kokemuksesta on tietysti etua, mutta se ei ole välttämättömyys. Työ lentokentällä vaatii sitoutuneisuutta ja ahkeruutta, Kolsi vastaa.

– Tärkeintä on motivaatio ja asenne. On tärkeää, että työntekijä haluaa aina tehdä parastaan, ja usein vielä vähän enemmän, Vuorela lisää.

Asiakaspalvelu on tärkeä osa kaikkien ISS:läisten työpäivää. Helsinki-Vantaalla monella ISS:n työntekijällä on heijastinliivi tai -takki. Vuorela kertoo, että heitä pidetään siksi usein kävelevinä infopisteinä. ISS:n työntekijät tuntevat lentoaseman kuin omat taskunsa, joten asiakkaat saavat nopeasti opastusta kiperissäkin kysymyksissä.

– Joka päivä kuulee kysymykset ”missä on vessa” ja ”kuinka pääsen keskustaan”. Tässä työssä on hyvä uskaltaa olla avoin ja puhua ihmisten kanssa, Vuorela nauraa.

ISS:n kesätyöhaku on alkanut! Tutustu avoimiin työpaikkoihin täällä. ISS Palvelut on jo kahdeksatta kertaa mukana valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa.