Earth Hour – valomerkki ilmaston puolesta

Earth Hour – valomerkki ilmaston puolesta

Maailman suurin ilmastotapahtuma, Earth Hour, sammuttaa valoja jälleen lauantaina klo 20:30–21:30! Turhia valoja sammuttamalla ihmiset ympäri maailmaa ilmaisevat huolensa ympäristömme tilasta sekä kannustavat päättäjiä toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Aikaisempien vuosien tapaan Earth Hourin teemana Suomessa on ruokavalintojen kestävyys: Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan yksittäisen suomalaisen ilmastovaikutuksista jopa noin viidesosa muodostuu ruoasta, ja helpoin tapa ruoan ilmastovaikutuksien vähentämiseen onkin korvata osa lihatuotteista kasviksilla. Tällä tavoin voimme vaikuttaa ruoan alkutuotannon ympäristövaikutuksiin, kuten luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutoksen hillintään.

Ilmastonmuutoksen hillintä muodostaa perustan myös ISS:n ympäristövastuullisuustyölle, jonka yhtenä keskeisenä osana on kestävän ruokakulttuurin rakentaminen. Tarkastelemme ravintolapalveluidemme ympäristövaikutuksia kokonaisvaltaisesti aina alkutuotannosta lounaan tarjoiluun sekä hävikin minimoimiseen. Punnitsimme muun muassa viime syksynä ruokahävikkiä yhdessä Kespron, Laurean ja Luonnonvarakeskus Luken kanssa ja pyrimme jäljittämään, mistä hävikki syntyy. Lisää tästä ja muista ilmastonmuutosta hillitsevistä teoistamme voit lukea juuri julkaistusta yritysvastuuraportistamme.

Osallistumme Earth Hour -tapahtumaan jakamalla ilmastoreilut reseptimme, minkä lisäksi kannustamme kaikkia muitakin liittymään seuraksemme maailman suurimmalle kynttiläillalliselle. Nappaa reseptit talteen, kokeile itse ja istu kanssamme ruokapöytään!

Aamupuuro:

Punajuuripuuro 4 hlö

1 keskikokoinen punajuuri (n. ¾ dl)

5 dl kauramaitoa

4,5 dl vettä

1,5 dl kaurahiutaleita

1,5 dl kauraleseitä

1 rkl hunajaa

ripaus suolaa

2 dl mustikoita

Raasta punajuuri hienoksi raasteeksi. Kiehauta nesteet ja lisää hiutaleet, leseet ja punajuuriraaste. keitä keskilämmöllä noin 8 minuuttia.

Lisää hunaja ja suola, sekoita joukkoon. Tarjoa päällä suomalaisia mustikoita ja kauramaitoa.

Pääruoka:

Kaurapuurorisotto, wokattuja sieniä, lehtikaalia ja nyhtökauraa 4 hlö

2 dl isoja kaurahiutaleita

2 dl kauramaitoa

2 dl vettä

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

½ tl timjamia

½ tl tuoretta kurkumaa

½ tl tuoretta inkivääriä

2 rkl rypisöljyä

½ dl tattarihiutaleita

½ dl kuorittuja hampunsiemeniä

Valmista puurorisotto: Sekoita ainekset lukuun ottamatta öljyä ja hampunsiemeniä. Keitä puuroksi välillä sekoittaen.

Puurosta saa tulla jähmeää. Kaada öljy joukkoon, sekä raastettu inkivääri, kurkuma suola sekä timjami. Tarkista maku.

Lisää lopuksi ennen tarjoilua hampunsiemenet.

150 g herkkusieniä tai kantarellejä

150 g nyhtökauraa (G&G nude)

150 g lehtikaalia

puolikas punainen chili

1 rkl seesaminsiemeniä

½ dl rypisöljyä

2 valkosipulin kynttä

ripaus mustapippuria

ripaus suolaa

lehtipersiljaa

Paista nyhtökauraa ja lohkottuja sieniä muutama minuutti wokkipannulla. Suikaloi lehtikaali ja valkosipuli. Viipaloi chili.

Lisää kaali, sipuli, chili ja seesaminsiemenet pannulle. Wokkaa kevyesti niin että kasvikset lämpenevät vähän.

Rouhi päälle mustapippuria ja suolaa.

Tarjoile puurorisotto sienipaistoksen kanssa risoton tapaan. Ripsuttele päälle tuoretta lehtipersiljaa.

Jälkiruoka:

Banaaniraakakakkua ja vadelma-chiahilloa 4-6 hlö

Hillo:

200 g pakastevadelmia suomalaisia

2 dl vettä

2 rkl hunajaa

5 rkl chiasiemeniä

Rouhi vadelmat pieneksi. Lisää vesi ja lisää joukkoon hunaja sekä chia-siemenet. Sekoita hillo kauttaaltaan tasaiseksi massaksi ja kaada se puhtaaseen suljettavaan lasipurkkiin. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Raakakakkupohja:

1,5 dl mantelijauhoa

1,25 dl pehmeitä, kivettömiä taateleita

1 rkl raakakaakaojauhetta (Cocovi)

(ohenna massaa tarvittaessa 1 rkl vettä)

Täyte:

½ dl kaakaovoita (CocoVi)

2 banaani

1 rkl limetinmehua

¼ tl raastettua inkivääriä

Mittaa taatelit, manteli- ja raakakaakaojauhe tehosekoittimeen. Käynnistä kone. Anna käydä, kunnes ainekset ovat jauhautuneet murumaiseksi. Jos massa tuntuu liian kuivalta, lisää hiukan vettä.

Laita pienen irtopohjaisen kakkuvuoan (halkaisijaltaan n. 12 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele manteli-taateliseos tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille.

Paloittele kaakaovoi ja lämmitä kattilassa vettä 40-asteiseksi. Nosta kaakaovoiastia vesihauteeseen ja sekoita, kunnes voi on sulanut. Laita banaanit, limemehu ja raastettu inkivääri sulaneen kaakaovoin kanssa tehosekoittimeen ja soseuta, kunnes seos on sileää ja pehmeää. Tarkista maku. Kaada täyte kakkuvuokaan pohjan päälle.

Peitä vuoka kelmulla ja nosta raakakakku kylmään vähintään tunniksi, jotta täyte hyytyy. Tarjoile vadelmahillon kanssa.