Case: Saumatonta yhteistyötä Kuopiossa

Case: Saumatonta yhteistyötä Kuopiossa

Kuopiossa kuntatekniikkalaitos Mestar ja ISS huolehtivat yhdessä, että tiet pysyvät lumesta puhtaina ja kuopiolaisten arki sujuu keskellä talvea. – Koko ajan ajattelemme yhteisiä tavoitteita, Mestarin ylläpitopäällikkö Saku Kekäläinen kertoo.

Ylläpitopäällikkö Saku Kekäläinen ja pyöräkoneenkuljettaja Pekka Parviainen Mestarilta sekäpalveluohjaaja Mika Holopainen ja toimialapäällikkö Hannu Tiilikainen ISS:ltä istuutuvat Kuopion Niiralan ABC:n pöytään höyryävät kahvikupit käsissään.

Ulkona ei nyt sada lunta, mutta pari päivää aikaisemmin pyrytti koko vuorokauden. Silloin töitä paiskittiin yötä myöten. Nyt on aikaa puhua tovi siitä, miten Kuopion kadut, puistot ja kiinteistöt hoidetaan tehokkaasti, laadukkaasti ja kannattavasti hyvässä yhteistyössä.

Ketterä kumppani ja laatu vakuuttivat

Yhteisen pöydän ja yhteisten töiden äärellä on nähty jo pitkään – Kuopion kaupunki ja ISS ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2004. Kuopion kaupungin kuntatekniikkalaitos Mestar perustettiin vuonna 2011, jolloin yhteistyö jatkui. Viimeisimmän kilpailutuksen vuonna 2014 ISS voitti muun muassa hyvän kaluston ja tasaisen laadun ansiosta.

ISS:n toiminnassa Kekäläinen arvostaa sitä, että molemmat tahot ymmärtävät työn olevan liiketoimintaa, jonka täytyy kannattaa. Nyt yhteistyö jatkuu ainakin syksylle 2019. 

– ISS:n kanssa hommat hoituvat ja tuntee olevansa ammattilaisten kanssa tekemisissä, Mestarin ylläpitopäällikkö Saku Kekäläinen arvioi syitä ISS:n valintaan.

”Aina voi soittaa, jos tarvitsee apua”

Miesten keskustelu pöydän ääressä välittää tunnelman yhteishengestä. Mestarin ja ISS:n työntekijät ovat päivittäin tekemisissä keskenään. Niin myös esimerkiksi ISS:n palveluohjaaja Mika Holopainen ja Mestarin pyöräkoneen kuljettaja Pekka Parviainen. He suunnittelevat yhdessä työt ja jakavat esimerkiksi ajoradat, joista ajetaan lumet. Aikaisemmin ajoradat saattoivat mennä ristiin siten, että jo aurattu tie ajettiin tuplasti ja seuraava lumiaura heitti lumet takaisin jo auratulle tielle.

Nykyään suunnittelu hoituu tarkasti.

– Tiedämme, että aina voi soittaa, jos tarvitsee apua tai neuvoa. Yhdessä on helpompi valmistautua myös sateisiin ja lumimyräkkään jo edellisenä päivänä, Mika Holopainen sanoo.

Parviainen on samaa mieltä. Omaa työtä auttaa, että muutkin ovat valppaana. Joku päivystää aina säätiedotuksia. Yhdessä ollaan aina yhtä askelta edellä.

– Vanha tapa on ollut, että kukaan ei halua auttaa toista ja hoidetaan vain omat työt ja alueet. Tämä ei meillä toimi. Työt hoidetaan yhteishengessä ja koko ajan ajattelemme yhteisiä tavoitteita. Meidän loppuasiakkaamme ovat kuntalaiset, Saku Kekäläinen sanoo.

Ammattilaisia arvostetaan

Kahvi alkaa olla lopussa. Miehet miettivät hetken seuraavan viikon säätä. Alalla työajoissa on joustettava ja ammattilaisia arvostetaan. Talvi on nyt Kuopiossa vasta puolessa välissä.

– Kuopiossa on joka vuosi rehellinen suomalainen talvi. Hommia riittää. Keväällä isoin työ on hiekan poisto kaduilta. Kuntalaiset tuskin koskaan huomaavat, että poistamme hiekat koko keskustasta vain yhden sunnuntain aikana. Se vaatii tarkkaa suunnittelua: liian aikaisin ei hiekkaa kannata poistaa. Yhden päivän aikana keskustassa huristaa 30 konetta ja katu kerrallaan puhdistamme keskustan. Se päivä jos mikä vaatii yhteistyötä, Mika Holopainen ja Pekka Parviainen kuvailevat.

Lisää koko casesta ISS.fi:ssä, klikkaa tästä

Saku Kekäläinen (vas.), Mika Holopainen ja Hannu Tiilikainen. ISS:n palveluohjaaja Mika Holopainen (vas.), toimialapäällikkö Hannu Tiilikainen ja Mestarin ylläpitopäällikkö Saku Kekäläinen,