Älä kikkaile! Tapaturmapäivä kannustaa ennakointiin ja varovaisuuteen

Älä kikkaile! Tapaturmapäivä kannustaa ennakointiin ja varovaisuuteen

Tapaturmapäivää vietetään aina perjantaina 13. päivä. Tapaturmapäivänä kiinnitetään suomalaisten huomio tapaturmiin ja niiden ehkäisyyn. Vuoden 2018 ensimmäisen Tapaturmapäivän kohderyhmänä ovat erityisesti työikäiset miehet, joille tapahtuu vakavia tapaturmia selvästi enemmän kuin naisille.

Tapaturmat ovat kansanterveydellisesti yksi suurimpia ongelmiamme. Suurin osa tapaturmista olisi vältettävissä omilla valinnoilla: tunnistamalla vaaran paikat, käyttämällä turvavälineitä, arvioimalla riskit ennalta – ja vähentämällä kikkailua.

Suomalaiset liikkuvat yhä enemmän, mutta valitettavasti myös liikuntatapaturmat ovat lisääntyneet viime vuosina – nyt liikunta onkin yleisin syy tapaturmiin. Joka vuosi suomalaisille sattuu noin 330 000 liikuntavammaa, joista lähes viidennekseen aiheuttaa lenkkeily ja kävely.

Jokainen liikuntaa harrastava voi itse vaikuttaa tapaturmariskeihinsä mm. hankkimalla asianmukaiset välineet, opettelemalla lajin vaatimat perustaidot ja tekniikan, lämmittelemällä ja verryttelemällä ennen liikuntasuoritusta, lisäämällä harjoittelun määrää maltilliseen tahtiin ja huolehtimalla levosta.

Etenkin miesten tapaturmista melkein puolet sattuu kotona tai vapaa-ajalla. Monesti haavereita sattuu huoltotöissä ja nikkaroinnissa. Yleisin syy kotitapaturmaan on kaatuminen, kompastuminen, liukastuminen tai alle metrin korkeudelta putoaminen – sekä huolimaton asenne tai kiire.

Ennakointi ja huolellinen valmistautuminen ovat yhtä tärkeitä kotona kuin työpaikalla.

Liikenneonnettomuuksista yli puolet sattuu pyöräillessä. Koulu- ja työmatkojen kulkeminen pyörällä on oman kunnon, ilmaston ja kansanterveyden kannalta positiivinen ilmiö. Työmatkapyöräilijä voi tehdä itse paljon turvallisen liikkumisen eteen. Kunnon varusteilla, kiireettömällä ja joustavalla ajotyylillä sekä muiden huomioinnilla saa varmistettua itselleen miellyttävän ja turvallisen työmatkan.

Turvallisuusasiat ovat ISS:llä jokaisen agendalla. Olemme sitoutuneet turvallisuuteen ja sen jatkuvaan parantamiseen ylimmästä johdosta alkaen. Turvallisuushavaintojen tekeminen on yksi ennakoivan turvallisuuskulttuurin peruspilari ja jokaisen ISS:läisen velvollisuus. Havainnon tarkoitus on tunnistaa ja korjata epäkohta ennen kuin se aiheuttaa tapaturman tai onnettomuuden. ISS:llä on otettu käyttöön LuurISSa-sovellus, jonka avulla havaintojen raportoiminen kännykällä onnistuu entistä näppärämmin.

Lue lisää: http://www.kotitapaturma.fi/tapaturmapaiva/