39 vuotta näköalapaikalla

39 vuotta näköalapaikalla

Paikkakunta ja työtehtävät ovat vaihtuneet Kalevi Rajalan uralla moneen kertaan, mutta tekemisen palo ei ole hiipunut haasteiden myötä. Työnantajan tarjoamat mahdollisuudet ovat pitäneet Rajalan talossa 70-luvulta alkaen.

Kun 25-vuotias nuorukainen avasi ensimmäisen kerran ISS:n ovet, hän ei voinut kuvitella jäävänsä eläkkeelle saman työnantajan palveluksesta. Niin siinä kuitenkin kävi. Nyt, 39 vuotta myöhemmin, myyntijohtaja Kalevi Rajala on valmis siirtymään ansaitulle eläkkeelle.

– Isossa talossa on paljon mahdollisuuksia, joihin voi tarttua. Voit kehittyä työssäsi, vaihtaa välillä työtehtäviä ja suuntautua eri tavalla. Meillä on paljon erilaisia palveluja, mikä on tuonut rikkautta työuralle, kertoo Rajala.

Rajala on urallaan saanut hyötyä ISS:n lukuisista mahdollisuuksista. Työ on vienyt häntä ympäri Suomea ja tutustuttanut useisiin työnkuviin ja upeisiin kollegoihin. Huikea matka alkoi Tampereella vuonna 1978 pian perheen perustamisen jälkeen.

Rohkeus tarttua uusiin haasteisiin

1970-luvulla tehtiin paljon Neuvostoliiton kauppaa. Moni yritys lähti kaupantekoon takki levällään ja tuli takaisin huonolla menestyksellä. Konkursseja oli paljon – siihen päätyi myös tekstiilialan yritys, jossa Rajala työskenteli.

– Tuli paniikki, sillä ensimmäinen lapseni oli vasta vuoden vanha ja oli perhe elätettävänä. Ymmärsin, etten voinut jäädä työttömäksi.

Rajala kirjoitti urakalla työhakemuksia ja sai lopulta valita kuudesta työpaikasta. ISS:n tarjous tuntui parhaalta, ja vuonna 1978 Rajala aloitti myyntitöissä Tampereella.

– Kesällä -79 kysyttiin, haluaisinko lähteä Pohjois-Suomen piiripäälliköksi Ouluun. Ei muuta kuin perhe kyytiin ja kohti Oulua. Se oli ensimmäinen kerta, kun vaihdoin tehtäviä.

Ensimmäinen kerta ei suinkaan jäänyt viimeiseksi. Rajala on työskennellyt muun muassa elintarvikehygienian kehitysyksikön tuotepäällikkönä, siivouksen aluejohtajana, toimistopalvelujen palvelujohtajana, sairaalapalveluiden palvelujohtajana ja myyntijohtajana.

Kaupallinen koulutus on tarjonnut hyvän pohjan uralle, mutta vielä suuremmassa roolissa ovat olleet rohkeus tarttua haasteisiin ja ISS:n tarjoama perusteellinen perehdytys työtehtäviin.

– Kai se on myös luonteessa. Olen utelias ja haluan haastaa itseäni. Täytyy olla vähän hullu ja uskaltaa hypätä pois omalta mukavuusalueelta. Voi olla, että jossain kohtaa tulee turpaan. Mitä sitten? Ei maailma siihen kaadu. Se kasvattaa, Rajala toteaa.

”Sen maailman avaaminen on ollut aika iso juttu”

39 vuotta ISS:n palveluksessa on taannut, että Rajala on päässyt työskentelemään niin yksityisen kuin julkisen sektorin asiakkaiden kanssa.

– Parasta on ollut, että olen päässyt näkemään asioita laajasti eri näkökulmista. Olen muun muassa auttanut kuntia kyseenalaistamaan sen, onko niiden oltava Suomen parhaita siivousliikkeitä tai palveluyrityksiä. Sen maailman avaaminen on ollut aika iso juttu.

Työelämä ja työntekovälineet ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana. Siinä missä aiemmin työnteko tapahtui paikan päällä, nykyteknologia mahdollistaa toimivat etäyhteydet ja joustavan työnteon.

Rajala antaa myös kiitosta nuorille työntekijöille, jotka ovat paljon valmiimpia työelämään kuin hän itse oli 25-vuotiaana.

– 80-luvulla oli käsittämätöntä, että Suomen ISS:stä lähti yksi toimihenkilö Brasiliaan ISS:lle töihin. Nyt 30-vuotias kaveri on voinut olla vaikka missä päin maailmaa opiskelemassa ja töissä.

”Pidän huolen kunnostani”

Elokuusta alkaen Rajalalla on mahdollisuus keskittyä uudenlaisen arjen rakentamiseen, kun elämä ei enää jaksotu töiden mukaan. Perhe ja erityisesti 12-vuotiaan pojan harrastukset määrittävät toki arjen aikatauluja, mutta elämän tahti rauhoittuu huomattavasti.

– Sen olen kuitenkin luvannut itselleni, että pidän eläkkeellä huolen kunnostani. On helppo aamulla lössähtää sohvan pohjalle ja lukea lehteä. Aion opetella sellainen rytmin, jossa on tarpeeksi liikuntaa.

Omakotitalon suuri piha pitää omalta osaltaan huolen, että puuhasteltavaa riittää. Talvisin aika kuluu lumitöitä tehden ja kesäisin nurmikkoa leikaten.

– Minulla on myös jokakeväiset kuntotalkoot, kun otan muutaman motin koivua kolmimetrisenä ja alan jalostaa sitä. Aikanaan ne ovat pinossa klapina ja poltettavissa.

Uteliaisuus säilyy työuran jälkeen

Rajala uskoo elämän asettuvan nopeasti uusiin uomiinsa eläkepäivillä. Töistä hän jää kaipaamaan eniten työkavereita ja asiakkaita, joista monen kanssa hän teki töitä usean vuoden ajan.

– Vaikka johto ja työkaverit välillä vaihtuivat, työpaikan henki pysyi aina hyvänä. ISS:llä on hyvä olla.

Rajalalla on vankka luotto nuoriin työntekijöihin, jotka jatkavat hänen jalanjäljissään myyntitehtävissä. Hän seuraa mielenkiinnolla nuorten etenemistä uralla ja toivoo esimerkillään näyttävän, että saman työnantajan palveluksessa voi luoda rikkaan uran. Lisäksi luontainen uteliaisuus saa seuraamaan ISS:n vaiheita jatkossakin.

– Uskon, että eläkkeellä tulee ainakin median kautta seurattua ISS:n tekemisiä. Tulee hyvä olo, kun kuulee muiden onnistuneen. Ei ISS:ää niin vain unohda.
 

Teksti: Hanna Leino
Kuvat: Johanna Taskinen