Tämä tiimi panostaa työturvallisuuteen

220 turvallisuushavaintoa ja 0 tapaturmaa vuonna 2016 – merkittävät saavutukset työturvallisuudessa toivat tunnustusta siivouksen palveluesimies Satu Erikssonille.

Kuinka saadaan aikaan nollatulos tapaturmatiheydessä ja tehdään 220 turvallisuushavaintoa vuodessa? Tiimityöllä, asenteella ja esimerkin voimalla, kertoo siivouksen palveluesimies Satu Eriksson.

Eriksson palkittiin työturvallisuussaavutuksistaan 25.1.2017 ISS:n Kultaisessa Tähtigaalassa.

– Tulokset tehtiin yhdessä tiiminä, ja tässä tiimissä kukaan ei väheksy työturvallisuutta. Minä ja palveluohjaajat näytämme esimerkkiä ja haluamme osoittaa, että jokainen pystyy toimimaan turvallisesti, Eriksson kertoo.

Esimerkin voimalla ja tuorein silmin havainnoiden

Turvallisuushavaintoihinkin auttaa esimerkin voima: Eriksson pitää tiimipalavereita, joissa käydään läpi turvallisuushavaintoja esimerkkien avulla ja tällainen malli auttaa oivaltamaan ja tekemään turvallisuushavaintoja itsenäisesti kohteissa. Hän lisää pilke silmäkulmassa, että välillä hän ei päästä ihmisiä lähtemään palaverista, ennen kuin jokainen on tuonut esiin yhden havainnon.

– Etelä-Suomen alueellani on viisi suurta teollisuuskohdetta. Teollisuudessa – niin kuin missä tahansa muuallakin – työskennellessä pitää olla ajatus mukana, jättää kiire pois siivoustyöstä ja keskittyä tunnollisesti tehtävään sekä havainnoimaan ympäristöä. Koskaan ei voi jättää aivoja narikkaan, Eriksson muistuttaa.

Palveluesimies Satu Eriksson.

Hän korostaa läsnäolon taitoa ja miettimistä. Huolellisuus estää virheitä ja auttaa tekemään turvallisuushavaintoja. Hänellä on myös hyvä vinkki turvallisuushavaintojen kasvattamiseen: katso asioita tuorein silmin. Liian moni tottuu arjessaan sietämään vaaran paikkoja.

– Siitä on paljon apua, että ottaa esimerkiksi kollegan mukaan käymään kohteeseen katsomaan paikkaa uusin silmin. Tuoreilla silmillä on helpompi kyseenalaistaa asioita, joiden olemassaoloon itse tottuu arjessa, Eriksson vinkkaa.

Erikssonin tiimi käsittelee havainnot säännöllisesti asiakkaan kanssa, ja Eriksson kehuukin asiakkaitaan mukaviksi ja turvallisuutta arvostaviksi. Koska moni asiakkaista haluaa myös raportoida eteenpäin turvallisuushavainnot, Eriksson neuvoo, että havainnot kannattaa kirjata asiakkaille sähköpostitse. Näin asian puheeksi ottamisesta jää dokumentti molemmille.

– Asiakkaamme ottavat turvallisuushavaintomme vähintään yhtä vakavasti. Tahtotilamme on, että epäkohdat korjataan tai työtä ei suoriteta ennen kuin se on turvallista.

Eriksson kertoo, että myös hänen oma taustansa vaikuttaa siihen, että hän pitää turvallista toimintaa korkeassa arvossa: Eriksson toimii aktiivisesti VPK:n hälytysosaston jäsenenä.

Jokaisella tiimiläisellä on työturvallisuuskortit

Eriksson on tarkkana siitä, että työntekijöillä on paras ja viimeisin tietämys työturvallisuusasioista. Työntekijät käyttävät aina työn edellyttämiä suojaimia ja helmikuussa 2017 Erikssonin tiimiläisistä jokaisella on voimassa oleva työturvallisuuskortti.

– Työsuojeluvaltuutettu Matti Paakala on hyvä työturvallisuuskouluttaja ja hän saa ihmiset hienosti mukaansa. Lisäksi teemme työsuojeluvaltuutetun kanssa yhdessä riskiarviointeja teollisuuskohteissa. Koska meillä on työsuojeluvaltuutettuja, niin kannattaahan tätä mahdollisuutta hyödyntää, Eriksson muistuttaa työkavereilleen.

Teksti: Laura Kokko

Näin asennat TöISSä-digilehden puhelimesi aloitusnäytölle
ISS:n turvallisuussäännöt