20 vuotta oppia ja kehittämistä

20 vuotta oppia ja kehittämistä

Iisalmelta kotoisin oleva Hanne Huotari ei ehtinyt edes valmistua siivousteknikoksi, kun hänet jo palkattiin työnjohtajaksi ISS:lle Kajaaniin. Huotari oli aina halunnut käydä Kajaanissa, joten hän otti työn epäröimättä vastaan. Sillä tiellä Huotari on yhä ja pian on täynnä 20 vuotta ISS:llä.

Vuokatti Sport Resortin ravintolan ikkunan takana aukeaa maisema lammelle, jonka pinta on jäässä ja kuorrutettu lumella. Seuraavan kerran pinta sulaa vasta kevään korvalla, niin vankassa lumi on Kainuun seudulla. Palveluesimies Hanna Huotarille maisema on kovin tuttu, sillä tässä ympäristössä hän on työskennellyt jo kaksi vuosikymmentä – ja sen huomaa. Huotarille lähes jokaiset vastaantulevat kasvot ovat tuttuja ja jokaisen kanssa on helppo jäädä jutulle – kuten paikalliset sanovat.

–Täällä Kainuussa on yhä töissä niitä ihmisiä, jotka palkkasin yli kymmenen vuotta sitten. Vaihtuvuus on hyvin pientä ja ihmiset ovat sitoutuneita työhön, Huotari kertoo.

Hyvä yhteishenki ja kivat työkaverit ovat työn arjessa tärkeitä. Ne ovat saaneet Huotarin viihtymään vuodesta toiseen Vuokatin ja Kajaanin seudun palveluesimiehenä, vaikka oma koti onkin vajaan tunnin ajomatkan päässä Ristijärvellä.

Työkavereiden lisäksi alan kehittyminen, asiakkaat ja vaihteleva työ motivoivat Huotaria.

Kehityskohteita, ei ongelmia

Huotari nauraa hersyvästi kertoessaan uransa alkuvaiheista.

– Se olikin hauska juttu se, miten aloitin ISS:llä. En ollut koskaan käynyt Kajaanissa, mutta halusin aina sinne. Kyllähän ne kainuulaiset katsoivat aika pitkään minua, kun tänne saavuin suoraan koulun penkiltä työnjohtajaksi. Murre oli eri ja olin kovin nuori.

Huotari puhuu yhä eri murretta kuin Vuokatin paikalliset, mutta huumori osuu hyvin yhteen.

– Maalaisjärjellä ja huumorilla pärjää aina. Kun työssä on tarpeeksi pitkään, oppii, miten erilaisten asiakkaiden kanssa on paras toimia ja milloin voi heittää vitsiä.

Huotari on oppinut vuosien aikana myös keinon, jonka avulla selviää mistä tahansa tilanteesta.

– Kaikki on aina kehitettävissä. Eihän mikään työ ole pelkkää ruusuilla tanssimista, kyllä meillekin tulee palautteita. Minä suhtaudun niihin sillä asenteella, että ne ovat kehitettäviä asioita, eivät ongelmia.

Samaa asennetta Huotari on saanut siirrettyä myös työkavereilleen.

– Hannen ansiosta olen oppinut suhtautumaan virheisiin niin, että niistä opitaan ja jatketaan eteenpäin, kehaisee Huotarin työkaveri Mari Heikkinen.

Uutta opitaan yhdessä

20 vuotta sitten ei älypuhelin kuulunut siivoojan perustyökaluihin, eikä kukaan ollut kuullutkaan QR-koodista. Nyt Vuokatti Sport Resortin siivoustiimin päämajassa on rivi QR-koodeja kiinnitettynä oveen. Jokaiselle siivouskohteelle kuntosalista rantasaunaan on oma koodi, joka luetaan kun työ aloitetaan ja päätetään.

– Ala on kehittynyt hurjasti minun aikanani ja kehitys jatkuu. Aina tulee uutta opittavaa, mikä tekee työstä mielenkiintoista.

Teknologia on kehittynyt paitsi tietokoneiden muodossa, myös työvälineiden. Ergonomia ja työturvallisuus korostuvat esimiehen arjessa.

Vuokatin ympäristö tarjoaa erinomaiset puitteet urheilulle, mutta hyvinvoinnista huolehditaan myös töissä.

– Hartiat taakse ja katse ylös! Huotari huikkaa iloisesti ohimennen Vuokatti Sport Resortin aulaa siivoavalle ISS:läiselle.

Kokeilunhaluinen kulttuuri ja hyvä tiimihenki auttavat parhaan työtuloksen aikaansaamisessa. Uutta teknologiaa ja ratkaisuja otetaan käyttöön niin henkilöstön kuin Huotarin aloitteesta. Tärkeintä työssä loppujen lopuksi ovat tyytyväiset asiakkaat.

– Asiakkaita vartenhan me tässä töitä tehdään. Ihmiseltä ihmiselle, Huotari toteaa.