10 ohjetta turvalliseen jouluun

10 ohjetta turvalliseen jouluun

Joulu on rauhan, levon ja yhdessäolon aikaa. Annathan itsellesi ja läheisillesi turvallisen, sopuisan, kiireettömän ja raittiin joulun. Kerrataan yhdessä tärkeitä joulunajan turvallisuuteen liittyviä käytännön vinkkejä.

1. Valvo tulta

Aseta kynttilät, tuikut ja ulkoroihut palamattomalle alustalle ja katso, etteivät ne ole liian lähellä palavia materiaaleja, kuten verhoja tai joulukoristeita. Sammuta tuli aina kun poistut kotoa tai käyt nukkumaan.

Pidä sammutuspeite näkyvillä ja helposti saatavilla, ja harjoittele sen käyttöä etukäteen. Mikäli tulipalo syttyy etkä saa paloa sammutettua itse, sulje ovet ja ikkunat, poistu asunnosta ja soita hätänumeroon. Tulipalo kehittyy nopeasti, savu täyttää huoneiston 2–3 minuutissa. Palavaan asuntoon ei saa palata.

2. Lämmitä turvallisesti

Puulämmitteisen talon lämmityksessä on syytä olla huolellinen. Pitkään kylmänä olleen tulisijan liian nopea lämmittäminen voi vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia sekä niiden välistä liitosta. Hormiin saattaa syntyä halkeamia, joista tulipalo leviää pahimmassa tapauksessa talon rakenteisiin. Laita pesään aluksi vain muutama puu kerrallaan.

Tutustu huolellisesti tulisijan käyttöohjeisiin. Joitakin varaavia takkoja saa lämmittää vain pari pesällistä. Myös sähkölämmittimien kanssa tulee olla huolellinen, eikä niitä saa missään nimessä peittää.

3. Huolella saunassa

Älä kuivata pyykkiä saunassa. Kotien tulipalot alkavat usein lämpimälle kiukaalle pudonneista vaatteista.

4. Tarkasta jouluvalot

Tutki jouluvalot tarkasti joka vuosi ja hankkiudu eroon sellaisista, joissa johto on rispaantunut, lamppu mennyt rikki tai liitännät löystyneet. Kun vaihdat lamppuja, ota valosarjan töpseli pois seinästä ja varmista, että voltit ja vatit vastaavat alkuperäisiä lamppuja. Sammuta jouluvalot aina kun poistut kotoa tai menet nukkumaan.

5. Varmista jatkojohdot

Älä koskaan liitä yhteen useampia jatkojohtoja. Käytä niiden sijasta yhtä johtoa, joka on tarpeeksi pitkä eikä mene helposti solmuun. Kun ripustat ulkovaloja, pidä elektroniset liitännät maan yläpuolella ja kaukana metallisista räystäistä. Käytä eristysteippiä tai muoviklipsejä kiinnittääksesi ne paikalleen.

6. Kiipeä turvallisesti

Valitse turvalliset ja varmat tikkaat, jos tarvitset sellaisia jouluvalojen ripustamiseen.

7. Testaa palovaroitin

Testaa palohälyttimien toimivuus kuukausittain. Huolehdi siitä, että palovaroittimia on tarpeeksi ja oikeissa paikoissa. Hyvän joulumielen saat, jos omien palovaroittimien testauksen lisäksi varmistat läheisen vanhuksen palovaroittimen toimivuuden.

8. Tarkkana takan kanssa

Älä säilytä tulenarkoja materiaaleja, kuten kaasua, propaania, paperia, kemikaaleja, maalia, räsyjä ja puhdistusaineita lähellä takkaasi.

9. Pidä kynttilät lasten ja kotieläimien ulottamattomissa

Varmista, että kynttilät ja lyhdyt ovat lasten sekä kissojen, koirien ja muiden kotieläinten ulottamattomissa.

10. Joulumieltä

Joulunaikaan liikenne on täynnä kiireisiä ja tehtäviään suorittavia kanssamatkustajia. Muista maltti ja joulumieli liikenteessä, huomioi keliolosuhteet ja muut tienkäyttäjät. Jalankulkijana käytä aina heijastinta, pukeudu lämpimästi ja kulje varovasti liukkailla teillä.
 

Lähteitä:
Tukesin verkkolehti ja Tukesin nettisivut 
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos 
terve.fi