Tytär seurasi isänsä jalanjäljissä tekniselle alalle

Töissä Anni Jaakkola ja Jari Jaakkola ovat palvelupäällikkö ja toimialapäällikkö, vapaalla isä ja tytär. He oppivat toisiltaan, mutta tekevät silti omilla tyyleillään.

Anni Jaakkola muistaa lapsuudestaan vierailut isän mukana työmaalla. Hänen isänsä Jari Jaakkola valmistui teknillisestä oppilaitoksesta vuonna 1984 ja on tehnyt pitkän uran rakennusalalla: ensin vastaavana mestarina ja työpäällikkönä työmailla, sitten teknisten palveluiden liiketoiminta- ja toimialapäällikkönä.

Nyt tytär Anni Jaakkola työskentelee samalla alalla. ISS:n palvelupäällikkönä puolet hänen työajastaan kuluu kolmentoista rakennusasentajan lähiesimiehenä. Toinen puolikas on omistettu valtakunnallisen asiakkuuden asiakasyhteyshenkilön tehtäviin.

Eivätkä Anni Jaakkola ja Jari Jaakkola ole vain samalla alalla – he ovat samassa työpaikassa.

Kesätöistä aukesi ovi työuralle

ISS:läisiä Anni Jaakkola ja Jari Jaakkola ovat olleet vuodesta 2013, jolloin he siirtyivät liikkeenluovutuksessa toisen yrityksen leivistä ISS:lle.

Ensimmäiset vuodet ISS:llä Anni Jaakkola työskenteli asiantuntijana, sitten työnjohtajana. Jari Jaakkola aloitti ISS:llä aluepäällikkönä. Nyt hän vastaa toimialapäällikkönä Lahden alueen teknisistä palveluista.

Työkavereita he ovat olleet paljon ennen ISS:läistymistään. Anni Jaakkola haki ja tuli valituksi isänsä työpaikkaan kesätöihin ensimmäistä kertaa 16-vuotiaana. Pikkuhiljaa kiinnostus monipuoliseen työhön kasvoi.

– Olin kesät rakennuksilla ja pääsin tekemään sellaista, mitä ei ehkä aina kesätöissä pääse tekemään. Lukion jälkeen pääsin vuodeksi toimistolle töihin laskutukseen. Korkeakouluopintojen aikana tein harjoittelut ja kesät töitä samassa paikassa.

Isänsä tavoin Anni Jaakkolalla on tekninen koulutus. Parhaillaan hän opiskelee talotekniikan insinööriksi työn ohessa, ISS:n insinööriohjelmassa.

Yhdessä luovitaan ja löydetään ratkaisu

Nykyisissä rooleissaan isä ja tytär tekevät paljon yhteistyötä yhteisissä urakoissa ja työmaaprojekteissa. Jos he eivät ole toimistolla, he soittelevat monta kertaa päivässä. Iltapäivällä tai aamulla katsotaan, että työntekijöiden työolosuhteet ovat kunnossa tulevalle päivälle.

– Samat henkilöt tekevät meille töitä, ja siksi päivämme ovat yhteistyötä. Laskemme urakoita, kysymme tarjouksia, käymme asiakkaiden luona ja hankimme uusia töitä. Anni katsoo tietyt asiat ja minä tietyt, ja niin tämä homma toimii, Jari Jaakkola sanoo.

Vaikka työpäivää suunnittelisi etukäteen, muuttujia tulee päivän mittaan, Anni Jaakkola lisää. Sitten soitellaan, luovitaan ja mietitään asioille ratkaisua.

Vapaalla Anni Jaakkola ja Jari Jaakkola ovat perhettä, mutta töissä molemmilla on työminä. Siviiliasiat eivät juurikaan livahda töihin.

– Jos lapseni uikkarit ovat jääneet mummolaan, voi olla, että ne palautetaan työpaikalle, mutta siihen se jää. Pikemminkin työasiat lipsahtavat keskusteluihimme vapaallakin, Anni Jaakkola sanoo.

Monipuoliset taustat täydentävät työyhteisöä

Anni Jaakkola arvostaa isänsä rautaista rakentamisen ammattitaitoa. Isältään hän on oppinut kokonaisuuksien hahmottamiskykyä ja näkemään asioita isossa mittakaavassa. Isällä on organisointikykyä ja pelisilmää, joiden ansiosta asiat aina selviävät.

– Anni on taas niin näppärä tietotekniikan kanssa ja tarjousten tekemisessä. Anni katsoo, että sanamuodot ja sisältö ovat tarjouksissa oikein. Hän osaa luoda ja pitää yllä ihmissuhteita ja mukautua erilaisten asiakkaiden tarpeisiin, Jari Jaakkola sanoo.

Kumpikin oppii toisiltaan, mutta tekee työt silti omalla tyylillään. Jari Jaakkolan mielestä onkin olennaista, että työyhteisössä on eri ikäisiä ihmisiä.

– Nuoremmat sukupolvet taitavat tekniikan ja pysyvät nopeista muutoksista perillä. Meillä vanhoilla jäärillä on sitten taas kokemus ja tietous, joista ammentaa. Minunkin asiakassuhteeni ovat muodostuneet kohta 40 vuoden aikana.

Anni Jaakkola on samaa mieltä siitä, että monipuolisen ja toisiaan täydentävän työyhteisön jäsenet tulevat erilaisista taustoista.

– Olennaista tietenkin on, että heitä johdetaan oikein, jotta ihmiset saa nivottua yhteen.

Mielessä isänpäivän yllätyslahjat

Isänpäivänä työpari vaihtaa taatusti vapaalle, kun koko perhe kokoontuu kahvittelemaan. Leipoipa Anni Jaakkola siskonsa kanssa joskus kakunkin, mutta epäonnisen lopputuloksen takia perinnettä siitä ei tullut.

Haastattelun lopuksi Jari Jaakkolalla on veikeä ilme. Hän paljastaa miettivänsä, mitä Anni Jaakkola ostaa hänelle isänpäivälahjaksi. Keskinäistä huumoria on työssäkin päivittäin.

Löydä oma ISS-urapolkusi – katso avoimet työpaikat