Työntekijöiden erilaiset taustat ovat rikkaus

ISS:n työntekijät edustavat 91:tä eri kansallisuutta. ISS:llä siivoojana työskentelevä Clarence Akebe tietää, ettei kielitaidottomuus ole este työllistymiselle, jos asenne ja osaaminen ovat kohdillaan.

Salicon salaattitehtaalla Itä-Helsingissä työskentelee joukko ahkeria ja motivoituneita ISS-siivoojia. Aamuisin siivoustiimi valmistelee tilat tuotantoa varten ja päivän päätteeksi puhdistaa ja desinfioi laitteet.

Tiimin työkieli on englanti, sillä suurin osa tiimin siivoojista on maahanmuuttajia. Yksi heistä on Kamerunista Suomeen vuonna 2012 muuttanut Clarence Akebe, joka on työskennellyt ISS:llä jo seitsemän vuotta.

– ISS arvostaa ahkeria työntekijöitä, olivatpa he kotoisin mistä tahansa. Täällä erilaiset taustat nähdään rikkautena, Akebe sanoo.

Akeben kanssa Salicolla työskentelee kahdeksan ISS-siivoojaa, jotka edustavat kolmea eri kansallisuutta. Tiimin esimiehenä toimiva palveluesimies Teemu Jylhä arvostaa kansainvälisen tiiminsä asennetta työtä kohtaan.

– Kaikki ovat ahkeria ja innostuneita. Heidän kanssaan on ilo työskennellä, Jylhä kehuu.

Siivooja Clarence Akebe ja palveluesimies Teemu Jylhä työskentelevät ISS:n kohteessa Salicon salaattitehtaalla Helsingissä.

Työnhaussa asenne ratkaisee

Kun Akebe vuonna 2012 muutti Kamerunista Helsinkiin ja aloitti työnhaun, hän osasi sanoa suomeksi ”moi” ja ”mitä kuuluu”. Englantia ja ranskaa äidinkielenään puhuva Akebe oli kuitenkin valmis vakuuttamaan työnantajat taidoillaan ja asenteellaan.

– Ohjeeni työnantajille on, ettei rekrytoinnin pitäisi perustua taustaan tai kielitaitoon, vaan työnhakijan motivaatioon ja työnkuvan kannalta relevanttiin osaamiseen. Esimerkiksi siivoustyössä on eduksi, jos on fyysisesti voimakas tai oppii nopeasti uusien laitteiden ja koneiden käytön. Myös asiakaspalvelutaidot ovat tärkeitä, Akebe sanoo.

– Kohtelemme ISS:llä työnhakijoita tasavertaisesti ja valitsemme tehtävään siihen asetetuin kriteerein parhaiten soveltuvan hakijan. Taustalla ei ole merkitystä, Jylhä lisää.

Akebe pääsi Suomeen muutettuaan melko nopeasti töihin. Hän teki aluksi siivoustöitä keikkatyöläisenä ja sitten osa-aikaisena hotellisiivoojana. Haaveissa oli kuitenkin vakituinen työsuhde. Kun Akebe kuuli silloiselta kämppikseltään, että ISS:llä saattaisi olla hänen osaamiselleen tarvetta, hän päätti hakea.

– Kyseinen ISS:llä siivoojana työskennellyt kämppikseni tuli eräänä iltana esimiehensä kyydillä kotiin. Menin parkkipaikalle vastaan ja esittelin itseni rohkeasti. Kerroin osaamisestani ja tein selväksi, että olin kiinnostunut työpaikasta. Myöhemmin paikkaa tarjottiin minulle, Akebe kertoo.

Akeben tiimiläisistä vain harva osaa kunnolla suomea, mutta kaikki puhuvat hyvää englantia. Tuotantolaitteiden puhdistaminen ja tehtaan siivoaminen ovat tarkkaa hommaa, johon tarvitaan erityistä tietotaitoa.

– Esimerkiksi toimistosiivousta voi aivan hyvin tehdä, vaikka ei olisi yhteistä kieltä muun tiimin tai esimiehen kanssa. Meidän tiimimme työ on jonkin verran monimutkaisempaa, ja viestinnän täytyy toimia, Jylhä selventää.

Clarence Akeben mukaan ISS:llä voi luottaa siihen, että kaikkia työntekijöitä arvostetaan.

ISS:llä kaikkia työntekijöitä arvostetaan yhtä lailla

Työyhteisön monimuotoisuus on sekä Akeben että Jylhän mielestä rikkaus. Jokainen tuo omasta kulttuuristaan ja taustastaan jotain, josta muut voivat oppia, tiivistää Akebe.

– Kaikkiin töihin ei varmasti edes löytyisi tarpeeksi sopivia tekijöitä, jos edellytyksenä olisi suomen kielen osaaminen. Maahanmuuttajat ovat meille korvaamattoman tärkeitä työntekijöitä. Lisäksi kansainvälinen työyhteisö auttaa katsomaan asioita uusista näkökulmista – sekä työssä että työn ulkopuolella, Jylhä lisää.

Ihmiset ovat ISS:n tärkein voimavara. Monimuotoisuuden ja moniarvoisuuden tukeminen sekä yhdenvertaisten mahdollisuuksien, oikeuksien ja kohtelun takaaminen kaikille työntekijöille on ensiarvoisen tärkeää.

– Tämä on hyvä työpaikka maahanmuuttajataustaiselle työntekijälle. ISS:llä ei syrjitä ketään ja hyville työntekijöille löytyy töitä. ISS:llä voi luottaa siihen, että kaikkia arvostetaan, Akebe kiteyttää.

Lue lisää ISS:stä työnantajana yritysvastuuraportistamme.