Tuttu talo, uudet tehtävät

ISS:läiset Eeva Hautala ja Katariina Silvo ovat aloittaneet vuoden alussa uusissa työtehtävissä ISS Suomen pääkonttorilla. Urapolulla etenemiseen kannustivat oma motivaatio sekä tiimin ja esimiesten tuki.

Kuin tehty minulle. Siltä Eeva Hautalasta tuntui, kun hän aloitti työt palveluneuvojana ISS:n tukikeskuksessa vuoden alussa. ISS:llä vuodesta 2017 siivoojana ja vuodesta 2019 siivouksen tiimivetäjänä työskennellyt Hautala on aina pitänyt eniten asiakaspalvelusta. Nyt, palveluneuvojana, hän kokee olevansa elementissään.

– Siivotessani huomasin, että nautin eniten niistä hetkistä, kun olin tekemisissä ihmisten kanssa. Pikkuhiljaa minulle kasvoikin sellainen kipinä, että asiakaspalvelu on se juttu, mitä haluan työkseni tehdä, Hautala kertoo.

Vuonna 2017 ISS:llä baristana aloittanut Katariina Silvo on puolestaan tammikuusta alkaen työskennellyt talossa rekrytointiasiantuntijan tehtävässä. Vuotta aikaisemmin, tammikuussa 2020, hänet palkittiin PRO-gaalassa vuoden kahvilatyöntekijänä.

– Olen aina pitänyt tosi tärkeänä sitä, että ihmiset ovat juuri heille oikeissa tehtävissä. Sitä kautta minulle heräsi kiinnostus henkilöstöhallinnon alaa kohtaan, ja päätin opiskella työn ohella tradenomiksi HR:n ja johtamisen painotuksella, Silvo kertoo.

Silvo suoritti opintoihin kuuluvan työharjoittelun ISS:llä, ja pian sen jälkeen talossa aukesikin rekrytointiasiantuntijan paikka.

Eeva Hautala aloitti vuoden alussa palveluneuvojan tehtävässä ISS Suomen pääkonttorilla.

Omista tavoitteista kannattaa kertoa rohkeasti

Sekä Hautala että Silvo valitsivat ISS:n työpaikaksi osittain siksi, että yritys tuntui tarjoavan hyvät mahdollisuudet omalla urapolulla etenemiseen.

– Ajattelin heti, että näin isosta ja monipuolista palvelua tarjoavasta talosta löytyy varmasti paljon vaihtoehtoja myös työntekijöille. Ja minulla onkin ollut alusta saakka ihan mahtavia kollegoita, jotka ovat kannustaneet eteenpäin, Silvo kertoo.

Hautala kehottaa muitakin uusista tehtävistä kiinnostuneita ottamaan asian rohkeasti esiin oman esimiehen kanssa.

– Oma innostukseni asiakaspalvelua kohtaan oli työyhteisössä ihan yleisesti tiedossa. Puhuin viime vuoden lopulla aktiivisesti ihmisten kanssa siitä, että haaveilisin asiakaspalvelutyöstä. Ja sitä kautta unelmat sitten toteutuivat, Hautala kertoo.

Kaksikko on sitä mieltä, että eteneminen talon sisällä lähtee omasta motivaatiosta. Urapolkuja löytyy, kun tietää mitä haluaa ja tuo sen myös esille. Kollegat ja esimiehet ovat tukena.

Osaajat oikeissa rooleissa

Silvon ja Hautalan uudet työnkuvat ovat heti alkuun tuntuneet innostavilta. Kaksikon mukaan parasta työssä on mukavan tiimin kanssa työskentely. Hyvän tiimin avulla uuteen työhön perehtyminen on sujunut mutkattomasti.

Hautalan työn ytimessä on asiakaspalvelu. Hän on tiiviisti yhteydessä ISS:n siivousliiketoiminnan asiakkaisiin ja siivouspalvelun esimiehiin, ja ratkoo erilaisia yhteydenottoja.

– On ihan parasta päästä kuulemaan palautetta suoraan asiakkailta ja välittämään sitä eteenpäin, Hautala tiivistää.

Silvo vastaa työssään rekrytointiprosessin itsenäisestä hoitamisesta ja työskentelee läheisesti myös rekrytoivien esimiesten kanssa. Silvo arvostaa monipuolista työnkuvaansa ja kokee palkitsevaksi sen, että pääsee vaikuttamaan suoraan siihen, millaista osaamista ISS:lle löydetään.

– Henkilöstö on erittäin tärkeä osa yrityksen koko liiketoimintaa. On mahtavaa päästä itse vaikuttamaan siihen, että osaajia löytyy juuri heille sopiviin rooleihin, Silvo sanoo.

Katariina Silvo on tammikuusta alkaen työskennellyt ISS:llä rekrytointiasiantuntijan tehtävässä.

Kehittymisen polulla

Hautala ja Silvo odottavat kovasti, mitä uusi työ tuo tulevaisuudessa mukanaan. Hautalan tavoitteena on kehittyä mahdollisimman hyväksi asiakaspalvelijaksi ja tiimikaveriksi. Silvo taas haluaa keskittyä uuden työn sisäistämiseen täysillä ja kasvaa rautaiseksi HR-ammattilaiseksi.

– Minulla on tosi onnellinen olo siitä, että pääsin aloittamaan tässä työssä juuri ISS:llä. Olen tykännyt tästä talosta työnantajana erittäin paljon, ja nyt pääsen samalla motivaatiolla etsimään uusia ISS:läisiä, Silvo kiteyttää.
 

ISS:n henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehorn: "Miten ISS:n yrityskulttuuri tukee henkilöstön urakehitystä?"

"Panostamme hurjan paljon työntekijöidemme osaamisen kehittämiseen. Vuonna 2020 meillä oli oppisopimuskoulutuksessa noin 300 opiskelijaa, joista valmistui upeat 218 henkilöä tukemaan liiketoimintamme tarpeita. Koulutuspäiviä meillä oli samaan aikaan 3 856.

Kehityskeskusteluissa ISS Suomi teki kaikkien aikojen ennätyksen – toimihenkilöiden kehityskeskustelut toteutuivat 100-prosenttisesti ja työntekijöidemme osalta 99-prosenttisesti. Juuri näissä yhteyksissä kannattaa puhua oman esimiehen kanssa omista urahaaveistaan. Tällöin voidaan pohtia, löytyykö meiltä sisäisesti sopivaa koulutusta tehtävään tai hakea ratkaisua kuten Katariinan tapauksessa: hän lähti kahvilatyön ohessa opiskelemaan ammattikorkeakouluun henkilöstöjohtamista, haki motivoituneena meille tekemään harjoittelujakson ja sopivan paikan ollessa avoinna haki siihen.

Olemme lisänneet omaa koulutustarjontaamme rutkasti viime vuosina. Muun muassa ISS Insinööriohjelma on meneillään ja päätimme käynnistää toisen heti perään. Vuodelle 2021 on tulossa myös liiketoiminnan tarpeisiin räätälöity ISS Kylmäasentaja -koulutus. Näiden lisäksi koulutussovelluksessamme MyLearningissä on määritelty urapolkuja, joihin voi käydä tutustumassa ja pohtia omaa tulevaisuuttaan ISS:llä niiden kautta.

Olen henkilökohtaisesti onnellinen siitä, että Ihmiset nähdään ISS:llä aidosti voimavarana. Tuotamme laadukkaita palvelukokonaisuuksia asiakkaillemme ja on tärkeää, että meillä on parhaat osaajat jokaiseen tehtävään. Jokaisen asiakassopimuksen allekirjoituksella sitoudumme lupaamaamme palvelukokonaisuuteen ja laatutasoon. Niiden toteuttamiseen meillä tulee olla myös parhaat osaajat.

Asenne ja halu oppia ovat ne kaikkein tärkeimmät ominaisuudet – taidot oppii tarvittaessa koulutuksen ja työssä oppimisen kautta. Meillä kasvu ja kannattavuus ovat tärkeitä mittareita perinteisempien HR-mittareiden lisäksi, joten on tärkeää, että urapolkumme ja koulutustarjontamme tukevat yhteistä OneISS-strategiaamme ja liiketoimintamme tarpeita."