Terveisiä Zürichistä!

Yhdysvalloissa ja Sveitsissä liiketaloutta sekä matkailu- ja ravitsemusalaa opiskellut Aino Pihlava oli kartuttanut työkokemusta useissa ravintola-alan tehtävissä, kun hän alkoi etsiä yritystä, joka tarjoaisi mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä uralla. Sellainen löytyi ISS:n Global Management Trainee -ohjelmasta. Ohjelmaan kuuluva ulkomaanvaihtojakso on nyt Ainolla loppusuoralla. Mitä kaikkea ohjelma on Ainolle antanut, ja millaista on ollut työskennellä opiskeluajoilta tutussa Sveitsissä?

"Jo haastatteluvaiheessa minuun teki vaikutuksen ISS:n halu tukea ja kehittää Global Management Trainee -ohjelmaan valittavia nuoria. Ohjelman pääpiirteet ja tavoitteet määritellään ISS-konsernin pääkonttorilla Tanskassa, mutta lisäksi jokaisen henkilökohtaiset toiveet ja tarpeet otetaan huomioon. Esimerkiksi itselläni esimieskokemusta oli jo edellisestä työpaikastani, mutta toivoin enemmän harjoitusta liiketoiminnan lukujen ymmärtämisessä ja Excelin pyörittelyssä. Nämä toiveet ovat toteutuneet.

ISS Suomen moni asiakkuus on tullut minulle tutuksi; olen päässyt perehtymään eri palveluihimme ja saanut hyvän yleiskuvan, miten ISS toimii Suomessa. Innolla odotin myös mahdollisuutta päästä näkemään ISS:n toimintaa jossakin toisessa maassa. Kolmen kuukauden ulkomaanvaihtojaksoni Sveitsin Zürichissä on pian päättymässä. Työhöni kuuluu monipuolisia tehtäviä eri asiakasprojekteissa. Tarkoituksenani on parhaiden työmenetelmien kartoittaminen ja niiden Suomeen tuominen.

Sveitsi on pinta-alaltaan Suomeen verrattuna pikkuinen maa, mutta väkiluku on kaksinkertainen. Tämä näkyy suoraan asiakkuusprofiileissa ja tuottamissamme palveluissa. Suomessa ISS:llä on monipuolisesti erilaisia asiakkaita, esimerkiksi useita suuria teollisuusasiakkaita; Sveitsissä taas suurimmaksi osaksi toimistokohteita. Kun kerroin Sveitsin teknisen tiimin jäsenille, kuinka monet heidät kollegansa Suomessa käyttävät päivittäin kypäriä, suojalaseja ja muita suojavarusteita, he olivat ihmeissään. Heidän kohteissaan tekninen palvelu tarkoittaa enimmäkseen laitteiden vuosihuoltoja.

Olen päässyt seuraamaan eri rooleissa toimivien työntekijöidemme arkea, joka on aika erilaista kuin Suomessa. Ensinnäkin työpäivät Sveitsissä ovat pidempiä. Työpäivän pituus on 9 tuntia, mutta etenkin uransa alkumetreillä olevien odotetaan panostavan töihinsä 100-prosenttisesti ja venyttävän työpäiviään pitkälle iltaan. Töihin zürichiläiset kulkevat julkisilla liikennevälineillä, jotka kulkevat tarkalleen aikataulussa. Julkista liikennettä hyödynnetään myös viikonloppuisin, jolloin monet suuntaavat vuorille retkeilemään.

Tässä olen muutaman muun Global Management Traineen kanssa ISS Swiss Leadership Conferencessa Zürichissä lokakuussa.

Minua on hämmästyttänyt se, miten konservatiivinen maa Sveitsi joissakin asioissa on. Työnantajalla on mahdollisuus vaikuttaa vaikkapa työntekijöiden hiusten väriin ja kengän korkeuteen tai vaatia huulipunan käyttöä aulapalvelutyöntekijöiltä. ISS Suomen Pride-kumppanuus edustaa monille sveitsiläisille merkittävää edelläkävijyyttä.

Sveitsiin kuuluu vahvasti monikielisyys. Maassa on neljä virallista kieltä – saksa, ranska, italia ja retoromaani – muttei ole takeita siitä, että esimerkiksi läntisissä osissa puhuttaisiin saksaa tai idässä ranskaa. Siksi ISS:n avainasiakkuusjohtajiksi valikoituu Sveitsissä usein monikielisiä henkilöitä, jotta ympäri maata ulottuvien asiakkuuksien hoito varmasti onnistuu tavoitteiden mukaisesti.

Koko harjoittelun ja vaihtojakson parasta antia on ollut omiin ammattilaisiimme tutustuminen. Olen ollut myös vaikuttunut siitä, miten minut on otettu joka paikassa vastaan ja osaksi tiimiä. Kaikki ovat aina valmiita auttamaan ja kertomaan omasta työnkuvastaan. Sveitsin kollegoilta olen saanut myös vinkkejä viikonlopun viettoon ja kutsuja fondueiltoihin, vaelluksille ja jääkiekkopeleihin. Siitä olen kiitollinen.

Kerron lisää Global Management Trainee -ohjelmasta ja ajastani Zürichissä ISS:n Instagramissa torstaina 16.12. Tule kuulolle @isssuomi!"

Hakuaika syksyllä 2022 käynnistyvään ISS Global Management Trainee -ohjelma on alkanut. Ohjelma on suunnattu hiljattain korkeakoulusta valmistuneille, jonkin verran työkokemusta hankkineille henkilöille, joilla on halua ja kykyä rakentaa ISS:stä alan johtavaa yritystä. Ohjelmassa keskitytään ISS:n globaaleihin avainasiakkuuksiin ja niiden johtamiseen. Täytä hakemus täällä 31.1.2022 mennessä >>