Tekninen manageri on asiakkaan neuvonantaja

Pekka Halimaa työskentelee ISS:llä teknisenä managerina. Hän varmistaa muiden ISS:n teknisten palveluiden asiantuntijoiden kanssa, että asiakkaan kiinteistöt ovat tehokkaita, toimivia ja tuottavia.

Takana oli parikymmentä vuotta suunnittelijana ja konsulttina, ja Pekka Halimaa kaipasi jotain uutta. Hän oli nähnyt kiinteistöjä laidasta laitaan. Kaksi vuotta sitten hän aloitti ISS:llä teknisenä managerina.

– Teknisen managerin työpöydällä on kaikenlaisia hankkeita tilamuutoksista rakennusprojekteihin. Isompia, pienempiä ja ympäri Suomea. Työskentelen ISS:n Danske Bankin asiakkuudessa, johon kuuluvat pankin pääkonttori ja konttoriverkosto.

Parhaillaan Halimaata työllistää esimerkiksi uusi studio, jota suunnitellaan ja rakennetaan tyhjään tilaan Danske Bankin pääkonttorille, alusta asti tekniikoineen kaikkineen.

Halimaan konsulttitaustalle ominaisesti teknisen managerin rooli on usein konsultoiva. Jos joku ISS:n teknisten palveluiden tiimistä tai asiakkaalta tarvitsee neuvoa tekniseen asiaan, tämä kääntyy usein Halimaan puoleen.

– Olen tavallaan asiakkaan edunvalvoja. Katson, että asiakkaan tilaamat ja teettämät työt etenevät sovitussa aikataulussa ja valmistuvat sovitussa laajuudessa.

Erityisosaamisena kiinteistön ylläpito ja -tekniikka

Kaikesta ei tarvitse tietää kaikkea, mutta ainakin jotain. Näin Halimaa tiivistää osaamisen, jota tekniseltä managerilta vaaditaan. On tunnettava kiinteistöjen ylläpidon ja kiinteistötekniikan eri osa-alueiden perusteet.

ISS:n teknisten palveluiden ammattilaiset varmistavat, että asiakkaiden kiinteistöt ovat tehokkaita, toimivia ja tuottavia. Halimaan asiakkuudessa ISS:läiset edustavat kaikkia talotekniikan aloja sekä huolto-, muutos-, korjaus- ja kunnossapitotöiden vaatimaa osaamista.

– Kollegani kiinteistöhuollossa vastaavat käytännön huollosta ja ylläpidosta, oma työnkuvani on enemmän kehitystyötä.

Tieto vaihtuu tiiviisti kollegoiden kesken, sillä Halimaan kanssa työskentelee ISS:läisiä projektipäälliköstä, siivouksen palveluesimiehestä ja avainasiakkuuspäälliköstä kiinteistöhuollon palveluesimieheen, turvatekniikan tekniseen manageriin ja ravintolan esimiehiin.

Työpäivistä iso osa kuluu palavereissa. Halimaa ohjeistaa urakoitsijoita ja käy suunnittelijoiden kanssa neuvotteluja. Kalenterin sisältö voi muuttua lyhyelläkin varoitusajalla.

– Teemme ehdottomasti paljon yhteistyötä, ja yritämme jeesata toisiamme niin paljon kuin pystymme. Työpäivät ovat harvoin keskenään samanlaisia, eikä tylsiä päiviä ole.

Asiantunteva työ palkittiin kaksin verroin

Tekninen manageri etsii jatkuvasti parannuskohteita. Erilaiset energiatehokkuus- ja energiansäästöhankkeet ovat työnkuvassa pinnalla. Kokonaisen vuoden ajan Halimaata työllisti hänen tähän asti pitkäaikaisin projektinsa, asiakkaan pääkonttorin ympäristösertifikaatti.

Halimaa huolehti kiinteistöstä ja sen energiankulutuksesta kertovan tiedon ja todistusten keräämisestä ja tarkistamisesta, ennen kuin ne välitettiin sertifikaatin myöntävälle organisaatiolle. Kiinteistössä tehtiin lisäksi parannustöitä sisäilmaan ja energiankulutukseen.

Lopputulos oli hieno, sillä pääkonttori sai LEED-sertifikaatin tasolla Gold suomenennätyspistein. Paitsi että asiakas saavutti hienoja tuloksia, Halimaan työ sertifikaatin eteen mainittiin hänen saamansa Omena-palkinnon perusteluissa. Kiitosta hän sai teknisestä osaamisesta, sitoutuneesta työotteesta ja asiakaspalvelusta.

– Olihan se miellyttävä yllätys, mutta en koe, että siinä tapahtui osaltani mitään ihmeellistä. Teemme parhaamme, jotta asiakas saa lisäarvoa ja parasta mahdollista palvelua kilpailukykyiseen hintaan.

ISS:n globaalin Omena-ohjelman tarkoituksena on palkita erinomaisesti työnsä tehneitä ammattilaisia, jotka ovat auttaneet asiakkaita saavuttamaan tavoitteensa.

Työn kruunaavat hienot työkaverit

Halimaan mielestä hänellä on mielenkiintoinen työ, jossa näkee paljon, tapaa uusia ihmisiä ja pääsee työskentelemään hienossa porukassa. Yhteistyö asiakkaan kanssa toimii niin hyvin, että yhdessä on hauskaa, vaikka hommia tehdään tosissaan.

Sekä ISS:n että asiakkaan puolelta Halimaa kokee saavansa hyvän työrauhan ja kohtuullisen vapaat kädet. On palkitsevaa, kun pieni tai iso työprojekti valmistuu aikataulussa ja siihen ollaan tyytyväisiä.

– Yhtä aikaa on päällä monta projektia, joten on hyvä pystyä pitämään useampi pallo yhtä aikaa ilmassa. Siitä juuri tykkään, että vaikka on varsin pitkä ura takana, opin jatkuvasti jotain uutta.

Välillä aikataulut ovat tiukkoja ja työpäivät hektisiä, mutta toisaalta työ on totisesti vaihtelevaa. Ja työasiat, ne saa viimeistään pyyhittyä mielestä, kun työpäivän päätteeksi pääsee jäille pelaamaan jääkiekkoa tai mökille metsästämään.