Siivouksen palveluesimiehestä liiketoimintayksikön johtoon

Tässä juttusarjassa esittelemme ISS:n ammattilaisten urapolkuja. Tällä kertaa tutustumme Eeva-Riitta Tuomiseen, jonka ura ISS:llä on vienyt siivouksen palveluesimiehestä muutaman mutkan kautta liiketoimintayksikön johtoon.

Eeva-Riitta Tuominen halusi uransa alkumetreillä töihin paikkaan, jossa ammatillisuus on arvossaan. Kun Tuominen sitten valmistui siivousteknikoksi, hän teki listan yrityksistä, joissa haluaisi työskennellä.

– ISS oli kolmen yrityksen listallani ja haki alan koulutuksen omaavia henkilöitä esimieskoulutusohjelmaan. Ajatus oli, että henkilö aloittaa suoraan esimiestehtävässä ja saa samanaikaisesti tuen ja koulutuksen esimiestyöhön.

Joulukuussa 1994 Tuominen aloitti palveluesimiehenä. Hän vastasi teollisuuden suurasiakkaista koostuvassa liiketoimintayksikössä hänelle nimettyjen asiakkaiden siivouspalveluista, eli huolehti siitä, että asiakaslupaus toteutui ja palvelut vastasivat asiakkaan tarpeita.

– Nuorena aikuisena hyppäsin koulunpenkiltä esimiestehtäviin. Voisi ajatella, että päätä huimasi, mutta ehkä nuoruuden into, usko omiin kykyihin ja hirmuinen halu oppia kantoivat. Olen kyllä onnekas, että pääsin niin hienosti aloittamaan urani.

Palveluesimiehestä uudelle alalle ja takaisin

Palveluesimiehen työ piti otteessaan neljä vuotta, kunnes työtarjous vei Tuomisen toiselle alalle markkinointi- ja viestintätehtäviin. Ohessa Tuominen luki markkinointitutkinnon ja kävi viestinnän perus- ja aineopinnot.

Tuominen työskenteli toisella alalla useita vuosia, tasapainotti ja yhdisti yhtäaikaisesti uran, opinnot ja perheen. Kolmannen lapsen jälkeen tuntui sopivalta punnita uratoiveita uudelleen.

– Olin jo pidemmän aikaa miettinyt, että haluan palata takaisin alalle, jolle sydän sykkii. Haluttujen työnantajien listalla oli nyt kaksi yritystä, joista molempiin soitin.

ISS tarjosi asiantuntijapestiä, ja Tuominen teki paluun siivouksen suunnittelijana. Suunnittelijan työ oli usein projektinomaista, mikä miellytti Tuomista. Pian hän hakikin projektipäällikön tehtävää, kun sellainen ISS:n organisaatiorakenteen uudistumisen myötä aukesi.

Halu oppia ajoi uusiin tehtäviin

Esimiestyö ja palveluiden johtaminen ovat aina olleet Tuomiselle ominta. Siksi myös asiakkuusjohtajan paikkaa oli haettava, kun tehtävä globaalissa asiakkuudessa pohjoismaisten kollegojen seurassa aukesi.

Oli kyseessä sitten palveluesimiehen tai asiakkuusjohtajan työ, Tuominen kokee elementtien olevan samat: henkilöstöjohtaminen, palveluiden ja talouden johtaminen ja asiakkuuden hoito.

– Olen aina mennyt sillä periaatteella, että haluan tehdä minua kiinnostavia juttuja, joista voin oppia lisää. Eteeni on tupsahtanut mahdollisuuksia, joista olen innostunut. Kun olen saanut kokemusta, olen hakenut taas uusia haasteita.

Työ on opettanut paljon, mutta läpi työuransa Tuominen on halunnut myös opiskella lisää. Palvelujohtamistyön ohessa hän suoritti alemman ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon sekä pedagogiset opettajaopinnot.

Työ, jolla on tarkoitus ja merkitys

Ennen nykyistä tehtäväänsä Tuominen ehti kokeilla vielä kerran jotakin uutta: hän työskenteli kaksi vuotta palvelujohtajana sote-alalla. Nyt Tuominen johtaa ISS:llä siivous- ja monipalvelut -liiketoimintayksikköä. Hän vastaa siitä, että 12-henkisen johtoryhmän jäsenillä on edellytykset tuottaa parasta lopputulosta asiakkaille ja liiketoiminnalle.

– Tämä on niin vahvasti siivousliiketoiminnan johtamista, että ikään kuin palasin kotiin ja vuoteen 1994. Fiilis oli mahtava.

ISS:n työkulttuuri on Tuomisen mielestä aina sopinut hänelle. Työntekijät näkevät tuottamansa palvelut työnä, jolla on tarkoitus ja merkitys.

– Minua on viehättänyt se, että vastuuta saa, mutta koskaan ei koe olevansa yksin. Mahdollisuuksien kirjo on upea, ja jos haluaa oppia lisää, talossa on siihen huippuedellytykset.

Mitä sitten tulevaisuudessa? Sitä ei ole ollut tarvetta miettiä. Nyt on hirveän hyvä, Tuominen tiivistää.

Eeva-Riitan ura aikajanalla

1994: Siivouksen palveluesimies
1997: Ammatillisten aineiden opettajan pätevyys 1998: Töihin vähittäiskauppa- ja maahantuontialalle
2004: Markkinointitutkinto
2010: Viestinnän opinnot
2010: Siivouksen suunnittelija
2011: Projektipäällikkö
2011: Asiakkuusjohtaja
2012: Bachelor of hospitality management
2015: Master of hospitality management
2017: Töihin sote-alalle
2019: Liiketoimintajohtaja, siivous- ja monipalvelut

Löydä oma ISS-urapolkusi – katso avoimet työpaikat