Sähkötöiden ammattilainen asialla

Tässä juttusarjassa esittelemme ISS:n ammattilaisia. Tällä kertaa vuorossa on sähköasentaja Petri, joka taitaa sähkötöiden lisäksi myös rakennuspuolen hommat.

Sähköasentaja Petrin työpäivä alkaa aina aamuseitsemältä. Työpäiviin kuuluu sähköjen ja rakenteiden purkua sekä asennusta Cramo Adapteon vuokrattavissa tilamoduuleissa, joita hyödynnetään erilaisissa väliaikaisissa tilatarpeissa, kuten päiväkotien ja koulujen väistötilana tai lisätilana. Tilat korjataan, huolletaan ja sitten varmistetaan, että ne ovat vuokrattavissa uudelle asiakkaalle. Sähkötöissä vaaditaan huolellisuutta.

– On tärkeää, että sähköt pelaavat niin kuin on tarkoitus. Kun tilat tulevat huoltoon, varmistetaan että sähkölaitteet toimivat yhtä hyvin kuin lähtiessäänkin ja että ne ovat asiakkaalle heti käyttökunnossa. Täytyy olla tarkkana, ettei niihin jää mitään yllätyksiä.

ISS:llä ja Cramo Adapteolla työturvallisuusasiat otetaan vakavasti.

– Niistä täällä ollaan tarkkoja. Työturvallisuuskortit pitää olla suoritettuna, ja aiheesta pidetään paljon infotilaisuuksia.

Säältä suojassa sisähallissa

– Verrattuna tavalliseen rakennusalan työympäristöön tämä on erilainen paikka. Moduuleja huolletaan ja kunnostetaan sisätiloissa. Kun koko ajan ei tarvitse liikkua paikasta toiseen, voi tarvitsemansa työarsenaalin pitää koko ajan käden ulottuvilla.

Sisähallissa työskentelyssä on toinenkin etu: kurjat tai kylmät säät eivät haittaa tekemistä. Työssä on kuitenkin myös omat haasteensa.

– Toinen ero perinteiseen työmaahan on työtapa: työtä tehdään tehdasmaisesti, suunniteltua aikataulua noudattaen ja joskus aikataulut voivat olla tiukkojakin. Työssä on myös hyötyä hyvästä kunnosta, sillä osa töistä, esimerkiksi nostoista, ei ole kevyimmästä päästä.

Uusien taitojen opettelua

Petrille sopii mainiosti se, että työpäivät noudattavat pitkälti tuttua kaavaa, seitsemästä puoli neljään. Näin hän ehtii hyvin viettämään aikaa perheensä ja teatteriharrastuksensa parissa.

Työmatkakin on Petrin mielestä sopiva, sillä sen voi halutessaan myös pyöräillä.

–Tänä talvena en ole sitä vielä kokeillut, mutta sen verran olen jo asiaa valmistellut, että olen vaihtanut pyörään nastarenkaat.

Petrin mukaan työ ei myöskään tuota suurta stressiä eikä seuraa vapaa-ajalle.

–Aamulla jatketaan siitä, mihin on edellisenä päivänä jääty. Tätä työtä pystyy myös tekemään aika itsenäisesti.

Pienen työporukan yhteishenki on hyvä. Kaikkea ei tarvitse heti osata, sillä tekemällä oppii ja uusia taitoja opetellaan kokeneemman kanssa.

– Jos jotain tiettyä asiaa ei osaa, porukasta löytyy kyllä joku, joka osaa.

Välillä Petri joutaa auttamaan työkavereitaan myös rakennuspuolen töissä.

– Olenpa missä tahansa hommissa, voin rehellisesti sanoa, että yritän aina parhaani.