Numeroiden mestari

Numeroiden mestari

Tässä juttusarjassa esittelemme ISS:n ammattilaisia. Tällä kertaa vuorossa on controllerina työskentelevä Miia, joka pitää huolen siitä, että liiketoimintajohdolla on käytettävissään oikeat ja ajantasaiset tiedot yksikön taloudesta johtamistyönsä tukena.

ISS:n Business controlling and Management information -tiimissä työskentelee 5 business controlleria ja 6 controlleria, jotka toimivat nimettyjen liiketoimintayksiköiden talouden asiantuntijoina. Tiimin vastuulla on muun muassa kuukausiraportointi, erilaiset erillisselvitykset sekä talouden prosessien kehittäminen.

Controllerin työpöydällä pyörivät niin rutiininomaiset kuukausiraportit, kuin myös vaihtelevat erillisselvityspyynnöt. Lisäksi Miian vastuulla on hänelle nimetyn liiketoimintayksikön henkilöstön kouluttaminen talouden järjestelmiin ja prosesseihin.

Kuunvaihde on kiireistä aikaa controllerille. Silloin laaditaan edellisen kuun tulosraportit sekä kootaan yhteen tulevien kuukausien ennuste. Näiden avulla saadaan ymmärrys edessä olevista mahdollisuuksista tai tuloshaasteista jo hyvissä ajoin ennen kuin ne toteutuvat.

Controllerilla on tärkeä rooli tulevaisuuden hahmottamisessa. Tärkeitä ominaisuuksia controllerille ovatkin analyyttisyys sekä hyvät kommunikointitaidot. Miia mainitsee myös paineensietokyvyn yhdeksi controllerin tärkeimmistä ominaisuuksista.

– Meillä on talousosastolla usein monta palloa ilmassa. Kiireenkin keskellä pitää osata keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, jotta kaikki saadaan valmiiksi ajallaan.

Controllerin työ on harvoin kovinkaan ennalta arvattavaa.

– Kun tulen aamulla töihin, olen suunnitellut mitä aion työpäivän aikana tehdä. Kotiin lähtiessäni huomaan usein, että tein paljon muutakin. Parasta ovat juuri ne vaihtelevat ja välillä yllättävätkin työtehtävät.

Tulevaisuus on kirkas

Työnsä parhaiksi puoliksi Miia kertoo vaihtelevien työtehtävien lisäksi sen, että saa työskennellä osana todella kyvykästä tiimiä, jonka kesken vallitsee erinomainen tiimihenki.

– Tuemme toinen toisiamme ja jaamme tietoa sekä osaamista ristiin tiimissä. Pyrimme jatkuvasti oman toimintamme kehittämiseen, jotta voisimme tuottaa entistä laadukkaampaa analyysiä liiketoiminnan johtamisen tueksi.

Miia on kiitollinen myös siitä, miten ISS panostaa työntekijöihinsä:

– Näen itseni täällä vuosienkin kuluttua. ISS tarjoaa työntekijöille mahdollisuuden kehittyä ja edetä urallaan. Valoisa tulevaisuus motivoi tekemään aina parhaansa.