Lukas Majercakin vauhdikas urapolku: vuodessa siivoojasta palveluesimieheksi

Lukas Majercak lähti vuosi sitten Tornioon auttamaan ISS:n uuden Outokummun kohteen aloituksessa. Nyt Majercak vastaa laajan tehdasalueen siivouksen organisoinnista.

Slovakiasta Suomeen kymmenen vuotta sitten muuttanut Lukas Majercak työskentelee ISS:llä siivouksen palveluesimiehenä. Majercak aloitti työt ISS:llä vuosi sitten ja on ehtinyt jo edetä siivoojasta palveluohjaajaksi ja palveluesimieheksi.

Siivouksen palveluesimiehenä Majercak on vastuussa ISS:n Outokummun kohteesta Torniossa. Hän organisoi siivoojien työtä sekä pitää huolen tiimistä ja työn korkeasta laadusta. Myös turvallisuusasioista huolehtiminen on merkittävä osa palveluesimiehen työtä.

– Outokummun tehdas- ja kaivosalue on laaja kohde, ja minun on oltava hyvin kartalla siitä, mitä missäkin tapahtuu. Aamuisin käymme esimieheni kanssa läpi palautteet ja päivän suunnitelman, minkä jälkeen järjestän tiimin työn niin, että hommat hoituvat, Majercak kertoo.

Uramahdollisuuksia kohti

Majercak muutti Suomeen vuonna 2012. Alun perin hän tuli vain lomailemaan Lohjalla asuvan isänsä luokse, mutta ihastui Suomeen niin, että muutti pian itsekin perässä. Vaikka Majercak ei puhunut sanaakaan suomea tai englantia, hän aloitti rohkeasti opinnot Lohjan lukiossa.

Lukion jälkeen Majercak piti välivuoden ja matkusteli ympäri maailmaa, kunnes into tehdä töitä vei hänet työelämään. Ennen ISS:läistymistään Majercak työskenteli muun muassa varastotyöntekijänä.

– Töitä oli helppo löytää. Haastavampaa oli keksiä, mistä innostuisi ja kiinnostuisi pidemmäksi aikaa, Majercak muistelee.

ISS:läinen Majercakista tuli, kun hänelle tarjottiin siivoojan työtä Torniossa, jossa tarvittiin apua uuden Outokummun kohteen käynnistämiseen. Majercak viihtyi hyvin ja jäi sille tielleen.

– Huomasin, että ISS tarjoaa paljon ura- ja kehitysmahdollisuuksia, mikä kiinnosti minua.

Jatkuvasti lisää vastuuta

ISS:llä Majercakin tie vei nopeasti yhä vastuullisempiin rooleihin. Majercak oli jo ennen Tornion keikkaa saanut koulutusta palveluohjaajan tehtäviin, joten eteneminen tuntui luonnolliselta.

– Pääsin aluksi siivoamaan tehtaan valvomoita ja ravintoloita. Olin niin innokas, että sain jatkuvasti lisää vastuuta. Pian olinkin vastuussa myös sähkötilojen siivoamisesta. Siivouksen organisointi sujui niin hyvin, että etenin palveluohjaajaksi ja siitä nykyiseen pestiini palveluesimieheksi, Majercak kertoo.

Majercakin mukaan tärkeintä uralla etenemisessä on ollut se, että hän on ollut kiinnostunut työstään, pitänyt organisoinnista ja halunnut lisää vastuuta.

– Kun tulin ISS:lle, tiesin haluavani päästä eteenpäin ja tehdä enemmän. Kun olen saanut jonkin tehtävän, olen suorittanut sen mahdollisimman tehokkaasti ja hyvällä asenteella. En ole pelännyt antaa palautetta ja pyrkiä kehittämään työtä.

Kaikki on mahdollista

Parasta työssä ovat Majercakin mielestä ihmiset. Mukavan porukan ansiosta töihin on joka päivä mukava tulla.

– Ihmiset tekevät tästä mieluisan työpaikan. Uskon, että oikeat ihmiset oikeassa paikassa mahdollistavat sen, että kukin voi antaa parhaansa työssään.

Erityisen tyytyväinen Majercak on siihen, miten hyvin häntä on ISS:llä tuettu oman uran luomisessa. ISS on tarjonnut paikan, jossa voi kasvaa ja löytää uusia urapolkuja. Tulevaisuudessa Majercak haluaa kehittyä ja edetä urallaan niin pitkälle kuin mahdollista.

– Olen hyvä esimerkki siitä, että kaikki on mahdollista, kunhan on tarpeeksi motivaatiota ja tietää, mitä haluaa. Yhdeksän vuotta sitten en osannut puhua edes suomea, vuosi sitten en ollut käynytkään Lapissa. Nyt organisoin koko tehtaan siivousta. Tämä on uralleni hyvä alku, mutta minulla on vielä paljon annettavaa, Majercak sanoo.

Löydä oma ISS-urapolkusi – katso avoimet työpaikat