Kassatarjoilijan töistä Helsingistä siivoustyökeikalle Kemiin: “Autetaan siellä, missä on kiirettä ja töitä tarjolla”

Poikkeusaika vaatii joustamista niin työntekijöiltä kuin työnantajalta. Kun kassatarjoilija Leena Laaksosen työkohteessa Helsingissä vähenivät työt koronavirustilanteen vuoksi, hän tarttui mahdollisuuteen ja lähti siivoustöihin Kemiin.

Kun syksyllä 2020 pitkittynyt koronaviruspandemia hiljensi Helsingin Malminkartanossa sijaitsevan Taitotalon ravintolan, kassatarjoilija Leena Laaksoselle tarjottiin töitä siivoojana yli 700 kilometrin päässä Torniossa, jossa uuden Outokummun kohteen käynnistämiseen tarvittiin apuja.

– Kun selvisi, että ISS hoitaa majapaikan, ajattelin, että voin minä lähteä. Teen mieluummin töitä kuin olen lomautettuna.

Laaksonen oli jo ehtinyt kartuttaa siivouskokemusta edellisenä keväänä, kun korona sulki käytännössä koko Suomen. Tuolloin Laaksonen työskenteli huhtikuusta heinäkuuhun kiertävänä siivoojana Hyvinkäällä ja Riihimäellä.

– Oikeastaan ei ole merkitystä, siivoaako keittiössä vai tekeekö toimisto- tai teollisuussiivousta. Samat periaatteet pätevät: ylhäältä alas, puhtaasta likaiseen – ja kaiken muun pystyy oppimaan, Laaksonen kertoo.

Perehtymisellä helposti uusiin töihin

Lokakuun viimeisellä viikolla Laaksonen pakkasi autonsa ja suuntasi pohjoiseen. Ensimmäisenä päivänä Torniossa kävi ilmi, että itse asiassa 30 kilometrin päässä Kemissä olisi myös tarve siivoojalle. Koska ISS:n järjestämä majapaikka oli Kemissä, Laaksosella auto alla, ja hän oli jo valmiiksi kaukana kotoa, ei työpaikan sijainnilla ollut niin suurta merkitystä.

Omassa työssään kassatarjoilijana Laaksonen on asiakaspalvelun ytimessä: hän hoitaa lounaslinjastoa, kampuksen rakennuksiin tilattuja kahvitarjoiluja sekä laskutuksen. Kemissä taas työtehtävät olivat toimisto- ja teollisuussiivousta.

Kemin työkeikalla parasta oli tavata uusia ihmisiä ja oppia siivouspuolella uusista laitteista. Perehdytys työtehtävään onnistui Laaksosen mielestä hyvin.

– Perehtyminen on ollut ISS:llä helppoa niin keväällä Hyvinkäällä kuin syksyllä Kemissä, koska esimiehet ovat olleet valmiita opastamaan ja ohjeistamaan. Kun vaan kävin riuskasti töihin käsiksi, sain siihen hyvän opastuksen.

Alun perin kolmen viikon työkeikka venyikin seitsemäksi viikoksi. Välillä piti neuvotella etelässä asuvan perheen kanssa, mutta perheen tuki oli vankkumaton. Etänä abivuottaan opiskeleva tytär vastasi perheen ruokahuollosta, joten äiti pystyi jatkamaan töitä pohjoisessa.

– Kun tiesimme, ettei muutos ole pysyvä, oli helppo tehdä väliaikainen muutto pohjoiseen, vaikka se vähän venyikin.

Joulukuun puoliväliin mennessä Kemiin saatiin rekrytoitua lisää vakituista henkilökuntaa ja omassa kohteessa Helsingissä tarvittiin taas käsipareja, joten Laaksonen suuntasi autonsa nokan kohti kotia.

Jokainen työ on arvokasta

Kymmenen vuotisen ISS-uransa aikana Laaksonen on tottunut joustamaan. Kun tilanteet muuttuvat, myös oma työnkuva elää ja töitä tehdään tiiminä. Laaksonen näkee sen rikkautena.

– Olen ollut aina sitä mieltä, että kun ollaan tiimi, asiakastyytyväisyys on kaikkien tekijöiden summa.

Malminkartanossa koko talo aulapalveluista kiinteistöhuoltoon on ISS:n hoidossa, joten ISS:läiset voivat auttaa toisiaan työnkuvaan katsomatta siellä, missä on milloinkin kiire. Esimerkiksi kiinteistöhuollon ammattilaiset ovat auttaneet ravintolaosaajia kahvitusten viemisessä, siistijät ovat olleet apuna tiskissä ja Laaksonen on itse auttanut siistijöitä kesälomien aikaan.

Etenkin korona-aikana joustamisesta on tullut tapa: kun oma työpiste on ollut hiljainen, on voinut olla hyödyksi ja avuksi toisaalla. Kun yhdessä yössä satoi valtava määrä lunta, koronan vuoksi hiljentyneen ravintolan kokki auttoi aamutuimaan kiinteistönhoitajia lumitöissä.

Kemiin Laaksonen lähti samalla asenteella: autetaan siellä, missä on kiirettä ja töitä tarjolla.

– Jokainen työ on arvokasta, se on ollut minun periaatteeni läpi työuran kaikissa tehtävissä.

Iso talo tuo turvaa ja mahdollisuuksia

Laaksonen kertoo, että ISS:n kaltaisessa isossa talossa on turvallista olla töissä, koska voi luottaa, että jostain päin löytyy aina töitä. ISS:llä on myös kannustettu siihen, että tartutaan tarvittaessa uusiin haasteisiin. Omasta joustamisestaan Laaksonen on saanut kiitosta niin omalta esimieheltään kuin esimiehen esimieheltä.

Jos haluaa lähteä ISS:n sisällä työkeikalle tai kokeilla toisia tehtäviä, Laaksonen kannustaa ottamaan asian esiin oman esimiehen kanssa.

– Kannattaa puhua omalle lähiesimiehelle avoimin kortein tai olla yhteydessä rekrytointiin, josta saa tietää mahdollisista vapaista paikoista.

Tähän asti Laaksonen on ajatellut, että keittiössä löytyy aina töitä. Korona on kuitenkin todistanut toisin. Jos koronatilanteen vuoksi työt näyttävät loppuvan kokonaan, Laaksonen on pohtinut, että voisi lähteä opiskelemaan jotain uutta alaa. ISS:llä kouluttautuminen ei ole vaihtoehtojen vähyydestä kiinni, päinvastoin.

– Täällä on hyvät mahdollisuudet kouluttautua lisää, kun polkuja on niin paljon!