Pää kylmänä ja padat kuumana

Tässä juttusarjassa esitellään ISS:n ammattilaisia. Tällä kertaa kokki Janne kertoo herkullisesta työstään henkilöstöravintolan kokkina.

Henkilöstöravintolan kokki Janne nappaa kainaloonsa laatikollisen chiliä ja asettaa sen keittiön puhtauttaan kiiltävälle työtasolle. Kokin työpäivä alkaa aamulla 7.00.

Päivän aluksi kokkien esimies jakaa tiimille tehtävät – kuka on vastuussa mistäkin osa-alueesta lounaan valmistamisessa. Hyvä yhteistyö on tärkeää, sillä Janne ja hänen työkaverinsa loihtivat joka arkipäivä herkullista ja terveellistä lounasruokaa 1800 nälkäiselle asiakkaalle. Keittiötiimi valmistaa päivittäin yhden lämpimän ruoan, keiton, kasvisruokaa sekä monipuolisen salaattibaarin tarjottavat.

Kun ruoka on valmista, Janne huolehtii, että ruoka-astiat pysyvät täynnä salin puolella ja asiakkaat tyytyväisinä. Kokin tehtävä on myös huolehtia, että keittiö pysyy siistinä.

Tiimipelurit keittiössä

Kokin ammattitutkinnon suorittanut Janne on ollut kaksi vuotta töissä ISS:llä. Janne kertoo, että kokin työssä täytyy pitää pää kylmänä ja monta pataa kuumana. Suuressa keittiössä pyörii päivittäin jopa kaksikymmentä ihmistä vuorossa.

– Kokin työssä tärkeää ovat tiimityötaidot ja paineensietokyky. Ei saa stressaantua, vaikka olisi kuinka kiire, Janne kertoo.

Tärkeä osa tiimityötä on työturvallisuuden huomioiminen. Keittiössä kommunikoidaan koko ajan ja pidetään huolta, että päällä on oikeat varusteet, kuten kokin päähine ja viiltosuojakäsineet.

Janne haluaa työnsä kautta auttaa henkilöstöravintolan asiakkaita voimaan hyvin. Hyvällä ruoalla on siinä suuri merkitys.

– Se motivoi, että ruoka maistuu asiakkaille ja lounaan avulla he jaksavat tehdä koko päivän töitä.

Kun lounas on tarjoiltu ja keittiö siistitty sekä seuraava työpäivä valmisteltu, on aika lähteä kotiin. Puoli kolmelta lounasravintolan kokki saa ripustaa essun naulaan ja lähteä vapaalle.

ISS:n erilaiset ammatit esittelyssä:
Monipalvelutyöntekijä
Siivooja
Kiinteistönhoitaja
Ravintolan vuoropäällikkö

ISS.fi: Avoimet työpaikat