Huolehdin kiinteistöstä, kuin se olisi Minun taloni

Huolehdin kiinteistöstä, kuin se olisi Minun taloni

Tässä juttusarjassa esittelemme ISS:n ammattilaisia. Kiinteistönhoitajana työskentelevä Aleksi huolehtii, että opiskelija-asuntojen pihamaat, pyykkituvat ja saunat ovat siistissä kunnossa.

Aleksi aloittaa työpäivänsä useimmiten pihamaiden siivoamisella. Hän kerää joko Otaniemessä, Munkkiniemessä tai Etelä-Haagassa sijaitsevan vastuukiinteistönsä pihoilta irtoroskat ja tupakantumpit ja vuodenajasta sekä päivästä riippuen haravoi lehtiä, leikkaa nurmea tai tekee lumitöitä.

Kun pihamaat ovat kunnossa, ovat vuorossa sisätilat. Aleksin päivittäisiin työtehtäviin kuuluu rappukäytävien ja hissien siivoaminen. Lisäksi päivän ohjelmassa voi olla esimerkiksi saunatilojen, pyykkituvan tai kerhohuoneiden siivoamista.

Vaikka kiinteistönhoitajan on hallittava monenlaisia työtehtäviä, ei niiden kanssa jää koskaan yksin. Apua saa aina. Parasta työssä onkin Aleksin mielestä yhdessä tekeminen.

– Kukaan ei voi osata kaikkea. Uusia asioita opetellaan yhdessä, ja isommat työt tehdään porukalla. Puhalletaan yhteen hiileen.

Turvallisuus on yhteinen asia

Kiinteistönhoitajan työssä tärkeää on osata priorisoida ja olla suunnitelmallinen. On punnittava, mikä työ vie eniten aikaa, ja suunniteltava, miten työpäivän organisoi niin, että kaikki työt tulevat tehtyä. Myös asiakaspalveluhenkisyyttä tarvitaan.

– Kohtaan kiinteistöillä asukkaita lähes päivittäin. Heillä voi olla monenlaisia kysymyksiä. Jos en osaa itse vastata johonkin, niin opastan eteenpäin ja neuvon, mistä apua saa. Työni tarkoitus on luoda turvallinen ja viihtyisä ympäristö asukkaille.

Sen lisäksi, että Aleksin vastuukiinteistöt ovat asukkaiden koti, ovat ne myös monen muun ammattilaisen työpaikka. Turvallisuus on yhteinen asia.

– Kiinteistöissä pitää olla silmät auki. Ympäristön kunnossapidossa on kyseessä kaikkien turvallisuus. Haluan huolehtia kiinteistöstä kuin se olisi Minun taloni.

Kiinteistönhoitajantyö on toisinaan myös fyysistä, eikä hyvästä peruskunnosta ole ainakaan haittaa. Esimerkiksi lumityöt tehdään Aleksin kohteissa käsin.

– Siinä pitää olla riuskat otteet. Jos aamulla on tehty lumitöitä ulkosalla, ja iltapäivällä on vielä edessä isoja siivoustöitä sisätiloissa, niin illalla ei tarvitse lähteä enää salille, Aleksi nauraa.