Edustustarjoilijasta aluepäälliköksi

Tässä juttusarjassa esittelemme ISS:n ammattilaisten urapolkuja. Tällä kertaa tutustumme Riikka Rusaseen, joka aloitti uransa ISS:llä edustustarjoilijana ja eteni ravintolapäälliköstä ennen pitkää aluepäälliköksi.

Aamulla vietiin ensimmäiset kokous- ja edustuskahvit, sitten alettiinkin jo valmistella iltapäiväkahvituksia. Edustuslounailla oli fine dining -tarjoilu, ja keittiömestari loihti asiakkaille upeat menut.

– Siihen aikaan edustettiin paljon, yrityksillä oli edustuslounaita ja iltatapahtumia. Kokoustarjoiluja meni kymmeniä päivässä, ISS:n aluepäällikkö Riikka Rusanen kertoo.

Rusasen ura ISS:llä alkoi vuonna 2007 edustustarjoilijana ISS:n silloisella pääkonttorilla Vantaalla. Käyttöön pääsi vuosien kokemus hotelli- ja kongressimaailmasta sekä ravintoloista.

Ravintolan arjesta kehitysprojekteihin

Rusanen nauraa, että ensimmäisinä vuosinaan ISS:llä häntä kutsuttiin uraohjukseksi.

Vain noin vuoden edustustarjoilijan töitä tehtyään hän kertoi ravintolapäällikölle, että olisi kiinnostunut apulaisravintolapäällikön pestistä, jos sellainen vapautuisi.

– Vuoden 2009 loppupuolella sain äitiysvapaalla soiton esimieheltäni, että silloinen apulaisravintolapäällikkö oli jäämässä äitiysvapaalle ja paikka olisi auki. Seuraavan vuoden alussa siirryin apulaisravintolapäälliköksi.

Siitä vauhti kiihtyi. Rusanen hyppäsi ISS:n pääkonttorilta ison asiakkuuden ravintolaan ravintolapäälliköksi. Puoli vuotta myöhemmin kohteen palvelut siirrettiin yhden päällikön alle, ja Rusanen sai vastuulleen myös aula- ja siivouspalvelut.

Seuraavaksi häntä pyydettiin ravintolapäälliköksi asiakkuuden toiseen ravintolaan, joka oli ISS:n henkilöstöravintoloista suurin. Työpöydälle tuli uusia osa-alueita, kuten kahviautomaattipalvelut, toimistotukipalvelun lanseeraus ja aulapalvelut, ja tittelikin vaihtui palvelupäälliköksi.

Vuonna 2016 oli näkökulmanmuutoksen aika. Rusanen siirtyi projektipäälliköksi ravintolapalveluiden tukiyksikköön ja keskittyi asiakkuuksien kehittämiseen ja avaamiseen.

– Tiimissä tehtiin haltuunottoja ja ravintolaliiketoiminnan kehitysprojekteja. Tein myös auditointeja asiakkuuksiimme ja olin mukana myyntiprosesseissa.

Avointa ja rehellistä johtamista

Keväästä 2020 Rusanen on ollut siivouksen ja monipalveluiden aluepäällikkö. Hän johtaa itsenäisesti omia asiakkuuksiaan ja palvelupäälliköitä. Parasta työssä on Rusasen mielestä tiimityöskentely, yhdessä tekeminen ja onnistuminen.

– Asiakkuuden kehittämisestä tässä on kyse, katse on tulevassa. Mietimme asiakkuuden kasvua ja kannattavuutta. Saamme asioita yhdessä valmiiksi ja voimme tiimin kanssa herkutella onnistumisia ja lopputuloksia.

Avoimuus ja rehellisyys ovat Rusasen johtamisen peruselementtejä. Juuri avoin suhde omiin esimiehiin ja halu oppia ovat kirittäneet Rusasta uralla eteenpäin. ISS tarjoaa hänen mielestään hurjasti mahdollisuuksia, kunhan on itse aktiivinen.

– Sanon tiimeissänikin, että täytyy osoittaa halukkuutta ja välillä hypätä tuntemattomaan. Minulla on ollut todella hyviä esimiehiä, jotka ovat arvostaneet minua ja luottaneet tekemiseeni. Olivat asiat hyviä tai huonoja, niistä on voinut puhua avoimesti. Tässä talossa viihtyy, sillä kaikkea ei anneta valmiina.

Rusanen sai keväällä valmiiksi johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon, ja suunnittelee seuraavaksi tradenomin opintoja työn ohessa.

– Olen ehkäpä osoitus siitä, että kaikkia koulutuksia ei tarvitse olla valmiina päästäkseen uralla eteenpäin. Työssä oppii ja kehittyy, ja pätevyydet voi hakea työn ohessa.

Riikan ura aikajanalla

2007: Edustustarjoilija
2010: Apulaisravintolapäällikkö
2010: Ravintolapäällikkö, pieni henkilöstöravintola
2011: Ravintolapäällikkö, suuri henkilöstöravintola
2012: Ravintola-alan perustutkinto
2013: Palvelupäällikkö
2016: Projektipäällikkö, tukiyksikkö
2020: Aluepäällikkö, siivous- ja monipalvelut
2021: Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Löydä oma ISS-urapolkusi – katso avoimet työpaikat