Avainasiakkuusjohtaja on tiimin ja asiakkaan luottopakki

Verneri Laukkanen on tiimipeluri, joka syttyy haasteiden ratkomisesta yhdessä tiimin kanssa. Laukkasen pitkä ura ISS:llä on vienyt vartijasta avainasiakkuusjohtajaksi.

ISS:n kohteeseen Outokummun Tornion tehtaalle on rakentumassa uusi ravintola. Tuolit hakevat paikkaansa ja viimeisiä rakennuspölyjä pyyhitään tasoilta. Avainasiakkuusjohtaja Verneri Laukkanen esittelee ravintolaa videopuhelun välityksellä. Taustalla tiimi laittaa salia kuntoon ja viimeistelee tilaa viihtyisäksi.

– Olemme käynnistäneet viikonlopun aikana Outokummun asiakkuudessa Kemissä ja Torniossa neljä uutta ravintolaa. Matkustin pohjoiseen paikan päälle tukemaan tiimiä palvelujen rakentamisessa ja uuden asiakkuuden käynnistämisessä, Laukkanen kertoo.

Illalla hän ajelee takaisin kotiin Jyväskylään, jossa sijaitsee myös toinen Laukkasen asiakkuuksista, Valmet. Avainasiakkuusjohtajana Laukkanen vastaa valtakunnallisesti kaikista palveluista, joita ISS tuottaa Outokummulle ja Valmetille.

– Normaaliaikoina työ veisi minua ympäri Suomea. Etäpalaverit ovat näin poikkeusaikana onneksi mahdollisia, mutta ei niiden välityksellä ihan kaikkea voi hoitaa. Minun on parasta olla mahdollisuuksien mukaan siellä, missä tapahtuu.

Kaksi isoa asiakkuutta pitää Laukkasen kiireisenä. Hän osallistuu paitsi palveluiden tuotantoon myös myyntiin ja suunnitteluun. Kahta samanlaista työpäivää ei siksi ole.

– Työnkuvaani kuuluu paljon yhteydenpitoa asiakkaan ja oman tiimini kanssa, mutta olen läheisesti tekemisissä myös muiden talon sisäisten verkostojen kanssa.

Vartijasta avainasiakkuusjohtajaksi

Laukkasen ura ISS:llä alkoi vähän puolivahingossa. Vuonna 2002 hän aloitti Jyväskylän ammattikorkeakoulussa restonomin opinnot ja hankki opintojen ohelle vartijan töitä turvallisuusalan yrityksestä. Vuotta myöhemmin ISS osti yrityksen, ja niin myös Laukkasesta tuli ISS:läinen.

– Turvallisuuspalveluiden parissa tein töitä pitkään ja etenin aluejohtajaksi. Nykyisessä työssäni avainasiakkuusjohtajana aloitin viime kesänä, Laukkanen kertaa urapolkuaan.

ISS:llä Laukkanen on viihtynyt erityisesti siksi, että hän tuntee saavansa tarpeeksi mahdollisuuksia kehittyä urallaan.

– Jos olet valmis ottamaan vastuuta ja haastamaan itseäsi, tämä talo kyllä järjestää siihen tilaisuuksia. Omalla kohdallani on käynyt niin, että kun olen kasannut edellisessä työtehtävässäni hyvät tiedot ja taidot ja ollut uusia haasteita vailla, niitä on ollut tarjolla, Laukkanen kertoo.

Laukkasen mukaan urakehitys talon sisällä on mahdollista vahvojen prosessien ja järjestelmien johdosta. Hän kertoo, että jokainen ISS:läinen tuntee yrityksen strategian ja on sitoutunut siihen.

– Jokainen ISS:läinen tietää, minkä eteen teemme töitä. Teemme ihan tosissamme päivittäin töitä, jotta olemme toimialamme halutuin kumppani. Tarkoituksenamme on tehdä maailmata toimiva luomalla tiloja, joissa on hyvä olla. Se ei ole vain sanahelinää, vaan konkreettisia isompia ja pienempiä tekoja.

Tiimin ja asiakkaan tukena

Asiakkuusjohtajana Laukkanen haluaa olla mahdollisimman helposti lähestyttävä ja läsnä sekä asiakkaille että tiimille. Tärkeimpinä asiakkuusjohtajan ominaisuuksina hän pitää hyviä yhteistyötaitoja ja luotettavuutta.

– Luottamus on kaiken pohja. Se täytyy rakentaa sekä asiakkaan että oman organisaation suuntaan. Ei tässä hommassa silti ihmemies tarvitse olla. Tärkeintä on, että luottamusta löytyy ja osaa ottaa vastuuta omasta ja muiden tekemisestä, Laukkanen sanoo.

Parasta työssä on työskennellä kohti yhteistä päämäärää yhdessä tiimin kanssa. Silloin löydetään ja rakennetaan toimivia ratkaisuja asiakkaille.

– Sytyn uusista haasteista, joita päästään tiiminä ratkomaan – vaikkapa nyt tämä Outokummun ravintolastartti. Mikään ei ole parempaa, kuin onnistua yhdessä viemään uusi projekti maaliin. Tiimityö on näiden hommien ydintä, ja tehtäväni on olla taustalla tukemassa tiimiä ratkaisujen jalkauttamisessa, Laukkanen sanoo.

Ihmisillä onkin iso vaikutus siihen, että aamuisin töihin on mukava herätä.

– Meillä on paljon hyviä tyyppejä, joiden kanssa on yksinkertaisesti todella hienoa työskennellä. Se, kenelle ja kenen kanssa tekee töitä, vaikuttaa päivittäiseen merkityksellisyyden kokemukseen valtavasti, Laukkanen kiteyttää. 

Löydä oma ISS-urapolkusi – katso avoimet työpaikat