Siirry suoraan sisältöön
Joulukalenteri, luukku 4: Akoudadin marokkolainen chermoula-lohi

ISS:n edustuskokki Akoudad jakaa kanssamme äidiltään oppimansa, marokkolaisen lohireseptin. Yrteillä ja valkosipulilla maustettu lohi on oiva vaihtoehto perinteiselle suomalaiselle joululohelle.

Akoudad työskentelee ISS:n lounasravintolassa Vallilassa. Edustuskokkina hän keskittyy asiakkaan kokous- ja juhlatarjoiluihin. Akoudadilla on yli 30 vuoden kokemus ravintola-alalta, joista kuusi on kulunut ISS:n palveluksessa. Kokiksi hän kouluttautui aikanaan oppisopimuksella ravintola Palacessa.

Kokemuksen ansiosta työ sujuu rutiinilla, mutta edelleen Akoudad oppii uutta ruuanlaitosta. Ruokakulttuuri kehittyy jatkuvasti ja ammattitaitoa kertyy lisää, kun vieressä työskentelevät kollegat jakavat tietotaitoaan. Työstä tekee mieluista myös todella hyvä tiimi ja korkea asiakastyytyväisyys, joka on Akoudadille prioriteetti.

Välimeren mausteita ja makuja

Akoudadille joulu merkitsee ensi sijassa perheen yhdessäoloa. Osa lapsista on jo lentänyt pesästä, mutta yksi asuu edelleen kotona vanhempien kanssa. Jouluna kaikki kokoontuvat saman katon alle ja viettävät yhteistä aikaa. On aika hengähtää, sekä kotona että ulkona on rauhallista – tuntuu, että koko maapallo lepää. Perheenjäsenten iloksi Akoudad valmistaa maittavan jouluaterian.

Marokosta kotoisin oleva Akoudad haluaa jakaa meille perinteisen välimerellisen lohireseptin. Chermoula-lohi nostaa hänen mieleensä nostalgisia muistoja lapsuudesta. Reseptin on opettanut Akhoudadille hänen äitinsä.

Chermoula on arabiaa ja tarkoittaa marinadia. Marinadiin voi halutessaan lisätä mausteita oman maun mukaan. Tulisesta pitävä lisää annokseen chiliä. Sama marinadi sopii myös lihalle, kalalle ja kanalle. Loistava lisuke annokselle ovat uunijuurekset.

Marokkolainen chermoula-kirjolohi

4 hlölle

Kirjolohifile, n. 800g.

1 sitruuna

Marinadia varten:

1 ruukku korianteria

1 ruukku lehtipersiljaa

2-3 valkosipulinkynttä

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu

3/4dl oliiviöljyä

1 ½ tl juustokuminaa

1 tl jauhettua musta- ja valkopippuria

½ tl suolaa

Hienonna yrtit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Voit myös soseuttaa kaikki aineet kerralla tehosekoittimella soseeksi.

Hiero marinadi kalan pintaan. Leikkaa sitruuna viipaleiksi ja laita viipaleet kalan päälle. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Juureslisuke

1 bataatti

1 vihreä omena

1 fenkoli

1 punasipuli

1 rkl oliiviöljy

1 sitruuna

1 tl tuore inkivääri raastettuna

1 valkosipulinkynsi murskattuna

1 tl suola

hyppysellinen mustapippuria

Kuori kasvikset ja pilko ne lohkoiksi. Sekoita öljy ja mausteet keskenään, ja lisää seos pilkottujen kasvisten sekaan. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 35-40 minuuttia. Käännä uuni lopuksi viideksi minuutiksi 220 asteeseen, niin saat juureksiin rapsakan kuoren.

Joulukuun aikana olemme esitelleet viikoittain yhden ravintolapalveluidemme työntekijän ja hänen suosikkireseptinsä jouluun. Olemme tutustuneet modernisoituihin klassikoihin ja makuihin maailmalta. Lue aikaisemmat jutut täältä:

Joulukalenteri, luukku 1: Terhin bataatti-viikunachutney

Joulukalenteri, luukku 2: Lazaron jouluinen sangria

Joulukalenteri, luukku 3: Jeevanin kana-briyani

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!