Hyvää pääsiäistä – nappaa ohjeet maistuvaan juhla-ateriaan

Hyvää pääsiäistä – nappaa ohjeet maistuvaan juhla-ateriaan

Tarjoile ystäville ja läheisille pääsiäisen kunniaksi maistuva juhla-ateria, jonka pääosassa on yrttikuorrutettu lammas. Ohje on helppo ja lopputulos taatusti maistuva. ISS Palvelut toivottaa hyvää pääsiäistä kaikille!

Yrttikuorutettua lampaanfilettä, juuressärää, mokkakastiketta (4:lle)

n. 800 g lampaan ulkofileetä
suolaa
rouhittua mustapippuria
öljyä paistamiseen

Yrttikuorutus:

4 valkosipulinkynttä
1 ruukku persiljaa
½ ruukkua tuoretta minttua
½ ruukkua tuoretta timjamia
rosmariinia
rouhittua mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
2–3 rkl oliiviöljyä

Tee näin:

1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä.
2. Hienonna yrtit ja valkosipuli tehosekoittimella karkeaksi tahnaksi. Lisää joukkoon ripaus suolaa ja pippuria, aja tasaiseksi. Mausta sitruunamehulla ja lisää öljyä, kunnes koostumus on tahnaa.
3. Kuivaa lampaanfileet talouspaperilla. Poista lihan pinnalta kalvot. Ruskista fileet öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla. Nosta fileet uunivuokaan, ja levitä pintaan yrttitahna. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, tai jos käytät paistomittaria, paista kunnes lihan sisälämpö on 54–58 astetta. Nosta vuoka uunista ja peitä foliolla niin, ettei kuorrutus tartu folioon. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Leikkaa file haluttuun annoskokoon ennen tarjoilua.

Paahdetut kasvikset

2 punasipulia
6 valkosipulikynttä
2 palsternakkaa
4 punajuurta
1 rkl hunajaa
1 tl rouhittua mustapippuria
3 rkl öljyä
1 rkl merisuolaa

Tee näin:

1. Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Sillä välin pilko punasipuli kuorineen paloiksi. Kuori palsternakka ja punajuuri, pilko sopiviksi paloiksi.
2. Laita kulhoon pilkotut juurekset, ja mausta ne suolalla, hunajalla ja mustapippurilla.
3. Asettele punasipulit, palsternakka ja punajuuret uunipellille jonoihin, että värit eivät tartu toisiinsa.
4. Paista juureksia uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat sopivan kypsiä.

Mokkakastike

2 dl valmista kaupan demi-glace kastikepohjaa
½ dl kylmää vahvaa kahvia
2 dl kermaa (halutessasi käytä ruokakermaa)
2 rkl maissijauhoa
suolaa

Tee näin:

1. Laita kattilaan demi-glace kastike ja kerma.
2. Sekoita maissijauho erillisessä astiassa kylmän kahvin joukkoon.
3. Kuumenna demi-glace ja kerma kuumaksi, lisää joukkoon kahviseos ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehua noin 5 min ja mausta suolalla.

Resepti ja ohjeet: Pasi Tuomiranta
Asiantuntija, ISS Ruokailupalvelut