Siirry suoraan sisältöön
Harjoittelu ISS:llä sujuu viittoma- ja elekielellä

Viittomakielinen ilmanvaihtoalan harjoittelija Jan Kukkonen on opettanut työkavereillekin viittomia. Parasta työssä on käsillä tekeminen.

Jan Kukkonen pyörittää ilmanvaihtokanavan venttiiliä auki ammattilaisen ottein. Lähes ammattilainen hän jo onkin, sillä ilmanvaihtoasentajaksi valmistuminen häämöttää vain muutamien päivien päässä.

Jan opiskelee LVI-alaa aikuiskoulutuskeskus Amiedussa. Hän on ollut työharjoittelussa ISS:llä viimeiset puolitoista kuukautta. Pian harjoittelu loppuu ja samalla päättyy kaksivuotinen koulutus Amiedussa. Jan on tyytyväinen harjoittelujaksoon.

– Olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia töitä. Mittausta, tasapainotusta ja erilaisia huoltoja. Olen esimerkiksi vaihtanut suodattimia ja rakentanut kanavaosia, Jan kertoo.

Viittomilla, elekielellä tai vaikka paperille kirjoittaen

Janin vakiotyöparina harjoittelujaksolla toimii viittomakielen tulkki, minkä ansiosta hän pystyy osallistumaan esimerkiksi palavereihin helpommin. Kuurous ei ole ollut esteenä työkavereiden kanssa kommunikoinnille muutenkaan, sillä jos tulkki ei ole sattunut olemaan paikalla, on yhteisenä kielenä toiminut elekieli tai vaikka paperi ja kynä.

Tulevaisuudessa Janilla voi olla tulkki mukana töissä esimerkiksi palavereissa, mutta päivittäisessä työssä pärjää hyvin elekielellä. ISS:llä Jan otettiin heti vastaan tasaveroisena työkaverina ja työt ovat rullanneet muutenkin sujuvasti. Työkaveritkin oppivat viittomia vähitellen.

– ISS:llä on aika visuaalisia tyyppejä ja elekielellä on saatu hyvin asioita selväksi. Sellaisia yksittäisiä viittomia, kuten vasara, ilma ja kahvi, olen myös opettanut työkavereille. Kun riittävän monta kertaa toistaa, niin kyllä ne sinne mieliin jää, Jan kertoo.

Parasta on käsillä tekeminen

Jan nostelee pahvilaatikosta kiiltäviä peltisiä kehyksiä, eli ilmanvaihtokanavan osia. Ne Jan on rakentanut harjoittelussa omin käsin.

–Parasta työssä on juuri käsillä tekeminen, Jan kertoo.

Harjoittelussa parasta taas on ollut se, että on saanut tehdä monipuolisesti oikeita töitä. Koulussa opittua teoriaa on päässyt harjoittelemaan aidossa työympäristössä.

Jan kiinnostui ilmanvaihtoalasta vähän sattumalta. Hänellä on entuudestaan monenlaista työkokemusta esimerkiksi rakennusalalta, sorvauksesta, hitsauksesta ja betonitöistä. Janilla on myös puusepän tutkinto. Ilmanvaihtoala yhdistää monia hänen osaamisalueitaan.

– Ennen koulua olin vähän aikaa työttömänä ja mietimme sopivaa alaa yhdessä työvalmentajani kanssa. Kerroin, mistä olen kiinnostunut ja mitä olen tehnyt aikaisemmin. Työvalmentajani sitten ehdotti ilmanvaihtoalaa. Kiinnostus heräsi, kun sain tietää tarkemmin ilmanvaihdon eri osa-alueista ja siitä, mitä kaikkea tämä ala pitääkään sisällään. Nyt tuntuu siltä, että oma ala voisi olla löytynyt.

Jan pyörittää ilmanvaihtokanavan venttiilin kiinni. Pian on aika sulkea myös koulun ovi ja astua työelämään.

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!